Linkovi

Klinton: Podržati slobodu interneta


Državna sekretarka Hilari Klinton održala je govor o "pravima na internetu" na univerzitetu Džordž Vašington.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton upozorava države koje ograničavaju internet, da ne mogu zauvek da obuzdavaju nezadovoljstvo naroda i da su u opasnosti da izgube koristi od međusobno povezane svetske ekonomije. Državna sekretarka je u važnom govoru o strategiji interneta, naglasila da Sjedinjene Države odlučno podržavaju „slobodu elektronskog povezivanja“.

Državna sekretarka Hilari Klinton kaže da internet može da bude sprovodnik govora mržnje ili, u slučaju Vikiliksa, veb sajt za objavljivanje ukradenih poverljivih američkih dokumenata. Ipak, državna sekretarka je jasno rekla da Sjedinjene Države stoje „na strani otvorenosti“ i naglasila da sloboda interneta, kao i sve ostale slobode, može da poveća zategnutost, ali da korist nadmašuje taj rizik.

Ona je održala govor u jeku sve jačeg talasa protesta na severu Afrike i Bliskom istoku, koji delom podstiču aktivisti koji koriste socijalne medije kao što su „Tviter“ i „Fejsbuk“. Pogođene zemlje pokušavaju da suzbiju nezadovoljstvo zatvaranjem veb sajtova ili prekidanjem internet servisa, ali Hilari Klinton kaže da države koje se okomljuju na blogere, opozicione veb sajtove i informativne medije, to rade na sopstveni rizik.

„Uvereni smo da će se same vlade koje podižu barijere za slobodu interneta – bez obzira da li su to tehnički filteri ili cenzura, ili napadi na one koji elektronski upražnjavaju svoja prava na slobodu govora i okupljanja – na posletku naći unutar tih barijera. Suočiće se sa dilemom diktatora i moraće da se opredele između rušenja zidova ili plaćanja cene za njihov opstanak.“

Internet stranica Vikiliksa naTviteru
Internet stranica Vikiliksa naTviteru

Hilari Klinton je rekla da sloboda misli i vladavina zakona podstiču inovaciju i da države koje ograničavaju slobodu interneta, ograničavaju sopstvenu ekonomsku budućnost. Državna sekretarka je veći deo vremena od kraja novembra posvetila inostranoj politici i ublažavanju štete koju su pretrpeli odnosi Sjedinjenih Država sa svetom posle objavljivanja hiljada dokumenata Državnog sekretarijata na“Vikiliksu“. Ona je objasnila da se mora pronaći ravnoteža između diplomatske tajnosti i transparentnosti.

Jezičak na vagi bi trebalo, i uvek će biti, na strani otvorenosti. Ali potpuno preokretanje ravnoteže nije u bilo čijem interesu. Dozvolite mi da budem jasna. Rekla sam da je incident sa ‘Vikiliksom’ počeo krađom, isto kao da je bio izveden krijumčarenjem papira u ručnoj torbi. Činjenica da je ‘Vikiliks’ koristio internet, nije razlog za kritikovanje te akcije. ‘Vikiliks’ ne dovodi u pitanje našu predanost slobodi interneta.“

Hilari Klinton je rekla da Obamina administracija podržava tehničke eksperte i aktiviste koji traže načine da zaobiđu mere kojima vlast ograničava internet. Međutim, objasnila je da ne postoji jedinstven način borbe protiv ograničenja intrneta.

„Mi podržavamo različita sredstva, tako da u slučaju da represivne vlasti pronađu kako da eliminišu jedno, preostaju druga. Isto tako, mi ulažemo u napredak, jer znamo da represivne vlade neprekidno usavršavaju svoje metode ugnjetavanja, a namera nam je da ostanemo ispred njih.“

Državna sekretarka je rekla da je Stejt dipartment rešen da širi direktnu internetsku vezu sa ljudima širom sveta i da će preko svog naloga na socijalnoj mreži „Tviter“, koji je prošle nedelje uveo arapski i farsi, uskoro početi da objavljuje poruke i na kineskom, ruskom i hindi jeziku.

XS
SM
MD
LG