Linkovi

Klinton u Seulu zbog Severne Koreje


Američka državna sekretarka Hilari Klinton sa ministrom spoljnih poslova Južne Koreje Kim Sung-hvanom danas u Seulu

Američka državna sekretarka Hilari Klinton doputovala je u Južnu Koreju da bi sa visokim zvaničnicima te zemlje razgovarala o načinima kako da se Severna Koreja vrati razgovorima o nuklearnom razoružanju.

Klinton se u Seulu sastala sa svojim kolegom, ministrom spoljnih poslova Kim Sung-hvanom, a pre nego što otputuje u Japan trebalo bi da razgovara i sa predsednikom Li Mjung-bakom.

Šestostrani razgovori o nuklarnom programu Pjongjanga, u kojima učestvuju dve Koreje, Sjedinjene Države, Kina, Japan i Rusija, u zastoju su već više od dve godine. Sjedinjene Države i Južna Koreja smatraju da diskusija ne mkože da se nastavi sve dok severna Koreja ne pokaže da je iskrena u vezi sa svojim ranijim obećanjima da se odrekne svojih nuklearnih programa.

Pored Severne Koreje, sekretarka Klinton i ministar Kim razgovarali su o dugo-odlaganom trgovinskom sporazumu između dve zemlje. Sporazum o slobodnoj trgovini između Vašingtona i Seula potpisan je još 2007, ali nisu ga ratifikovale vlade SAD i Južne Koreje.

Klinton je nagovestila da će se sporazum uskoro pokrenuti s "mrtve tačke", naglašavajući da su obe zemlje u "završnoj fazi" ratifikacije sporazuma. Ona je dodala da je "veoma ohrabrena i odlučna" u vezi usvajanja sporazuma i da je "uverena" da će doći do "pozitivnog ishoda" od kojeg će obe nacije imati koristi.

XS
SM
MD
LG