Linkovi

Hilari Klinton podržava grčki plan štednje


Grčki premijer Jorgos Papandreu sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, Atina, 17. jul 2011.
Grčki premijer Jorgos Papandreu sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, Atina, 17. jul 2011.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je izjavila da Sjedinjene Države "nedvosmisleno" podržavaju grčki plan za ekonomski oporavak i izlazak iz dužničke krize. Ona je danas u Atini rekla da Sjedinjene Države snažno podržavaju rešenost Grčke vlade da sprovede potrebne reforme i dovede zemlju na finansijski čvrste temelje.

Posle sastanka sa grčkim ministrom inostranih poslova Stavrosom Lambrinidisom, državna sekretarka je priznala da su reforme "jak lek", ali je dodala da Sjedinjene Države imaju potpuno poverenje u njih.

Lambrinidis je rekao da su se mnogi na obe strane Atlantika "kladili da će Grčka da propadne“, ali da će sadašnja vlada pokazati da nisu bili u pravu. Grčka se priprema za vanredni samit u četvrtak u Briselu, gde će lideri 17 država eurozone pokušati da se dogovore o drugom paketu pomoći Grčkoj.

Hilari Klinton je sa najvišim grčkim funkcionerima razgovarala i o političkom metežu na Bliskom istoku, stabilnosti Balkana, grčko-turskim odnosima i Kipru. Pre jučerašnjeg odlaska iz Turske, ona je podržala turske pozive za usvajanje rezolucije o dugotrajnom sporu Ankare i Atine oko Kipra.

XS
SM
MD
LG