Linkovi

Klinton: Obamina spoljna politika daje rezultate


Američka državna sekretarka Hilari Klinton juče je u Vašingtonu podnela izveštaj o napretku američke inostrane politike, godinu i po posle dolaska predsednika Obame na položaj. Ona je u izveštaju podvukla jasnu razliku izmedju politike predsednika Obame i njegovog prethodnika Džordža Buša.

Državna sekretarka je izjavila u Odboru za odnose sa inostranstvom da je oslanjanje administracije na ponovno građenje tradicionalnih saveza i multilateralno delovanje, suprotstavljeno oslanjanju na vojnu silu, počelo da daje rezultate.

Medjutim, ona je zapazila da američko globalno vođstvo, uprkos globalnom uticaju Sjedinjenih Država, ugrožava breme duga koji ona pripisuje eri predsednika Buša, odnosno smanjenju poreza bez pokrića i ratovima u Iraku i Avganistanu koji se vode pozajmljenim sredstvima.

To potkopava naše mogućnosti da destvujemo u sopstvenom interesu i sputava nas tamo gde to ne želimo“, primetila je državna sekretarka SAD.

Hilari Klinton je, pored ostalih uspeha ove administracije, navela obnovu direktnih izraelsko-palestinskih mirovnih razgovora.

Ona je takodje ukazala da su zahvaljujući vodećoj ulozi Amerike uvedene najoštrije i najobuhvatnije sankcije Iranu zbog njegovog nuklearnog programa. Istakla je da Teheran počinje da oseća ekonomski uticaj sankcija i izrazila nadu da će taj pritisak dovesti do pregovornog rešenja.

Medjutim, Ted Bromund iz Fondacije „Heritidž“, nije saglasan sa tim.

Mislim da moramo da se pozabavimo i iranskom retorikom i činjenicom da mnogi partneri koje je pomenula državna sekretarka, uistinu ne sarađuju sa administracijom. Ona ponosno govori o novim odnosima Sjedinjenih Država i Rusije, a Rusija snabdeva gorivom iranski nuklearni reaktor koji je počeo rad. Rusija snabdeva Iran i usavršenim protivavionskim raketama“, ocenjuje Bromund.

Hilari Klinton je takodje istakla da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju slobodu i ljudska prava u Iranu, koji se, kako se izrazila, „pretvara u vojnu diktaturu sa versko ideološkom politurom.“

Ona je rekla da Sjedinjene Države žele da izbegnu mešanje u iransku politiku i da je oprezno optimistična u pogledu dugoročne budućnosti Irana.

Mislim da se u Iranu stekao niz veoma tužnih okolnosti i verujem da će iranski narod – mada ne znam kad – reagovati na njih", izjavila je Klinton.

Hilari Klinton se takodje, do sada najobuhvatnije, osvrnula na nameru hrišćanskog svešenika u Floridi da paljenjem Kurana obeleži godišnjicu terorističkih napada u Sjedinjenim Državama 11. septembra 2001. Ona je izrazila nadu da će taj sveštenik, kao patriota, preispitati svoju nameru.

Za žaljenje je da pastor u Geinsvilu u Floridi u crkvi koja ima svega 50 sledbenika, može da kuje ovaj užasan, uznemirujući i sramotni plan i privuče pažnju sveta. Ali to je svet u kojem sada živimo.“

Hilari Klinton je rekla da u eri novih medija, svako ko ima blog ili ajfon može da kaže nešto neodmereno što privlači pažnju sveta. Ona je zaključila da Amerikanci žele da se o njima sudi po onome što jesu kao nacija, a ne po zastranjivanju kao što je gnev prema Kuranu.

XS
SM
MD
LG