Linkovi

Klinton za jačanje demokratije u Mađarskoj


Državna sekretarka Hilari Klinton govori tokom otvaranja Centra za ljudska prava "Tom Lantoš"

Državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je Mađarsku da ojača demokratske institucije, u svijetlu oštrih kritika da ta zemlja postaje sve više autokratska.

Klinton je pozvala Budimpeštu da bude posvećena nezavisnom sudstvu, slobodi medija i transparentnosti vlade. Kritičari mađarske vlade navode da novi Ustav i zakon o medijima, koji je usvojen ove godine, prijete demokratskim slobodama zemlje.

Visoka američka zvaničnica, koja je u mađarskoj prijestonici boravila povodom otvaranje centra za ljudska prava koji nosi naziv pokojnog američkog kongresmena Toma Lantoša, kazala je da je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom razgovarala o važnosti postojanja kontrolnih mehanizama, koji su ključni za sve demokratije.

Hilari Klinton takođe je povukla paralelu između demokratija u tranziciji u istočnoj Evropi i političkih i socijalnih promena u zemljama na Bliskom Istoku i sjeveru Afrike. Ona je naglasila da je u interesu Sjedinjenih Država da održavaju dijalog sa svim stranama koje su posvećenje nenasilnoj tranziciji ka demokratiji, navodeći da bi Vašington bio spreman da razgovara i sa Muslimanskim bratstvom u Egiptu.

XS
SM
MD
LG