Linkovi

Hilari Klinton za ljudska prava u Uzbekistanu


Državna sekretarka Hilari Klinton sa ministrom inostranih poslova Uzbekistana Vladimirom Norovim, 2. decembar, 2010.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je uzbekistanskog predsednika Islama Karimova da preduzme korake u cilju zaštite ljudskih prava.

Ona se danas u Taškentu, u okviru posete regionu, sastala sa liderom Uzbekistana.

U svom pripremljenom govoru Hilari Klinton je rekla da nijedna zemlja, uključujući Sjedinjene Države, nema „monopol“ na mudrost u vezi sa ljudskim pravima. Ona je ukazala da kada Sjedinjene Države razgovaraju sa Uzbekistanom o verskim i medijskim slobodama, mučenju ili prinudnom zapošljavanju dece, one to čine 'u duhu medjusobnog poštovanja'.

Državna sekretarka će takodje, prema očekivanjima, diskutovati o ulozi Uzbekistana kao tranzitne zemlje za dostavu zaliha NATO snagama u Avganistanu – što je glavna tema njene posete Centralnoj Aziji.

Stejt department je saopštio da su Sjedinjene Države i Uzbekistan takodje potpisali sporazum o proširenju naučno tehnološke saradnje.

Hilari Klinton se ranije danas u Biškeku sastala sa predsednicom Kirgistana, Rozom Otunbajevom, i pohvalila nastojanja njene zemlje da formira koalicionu vladu nakon oktobarskih parlamentarnih izbora.

XS
SM
MD
LG