Linkovi

Hilari Klinton u poseti Aziji

  • Vesti Amerike

Državna sekretarka Hilari Klinton

Američka državna sekretarka Hilari Klinton danas putuje u šestodnevnu posetu istočnoj Aziji, gde će biti suočena sa dugom listom kontroverznih pitanja.

Ona sutra stiže u Tokio radi razgovora sa japanskim premijerom Jukiom Hatojamom i ministrom inostranih poslova Katsujom Okadom. Dve zemlje su u sporu oko preseljenja baze američkih marinaca na japanskom ostrvu Okinava.

Hilari Klinton potom odlazi u Kinu, gde će u subotu posetiti američki paviljon na svetskoj izložbi Ekspo, u Šangaju, pre no što se pridruži drugim visokim američkim i kineskim funkcionerima u Pekingu radi razgovora o ekonomskim pitanjima, uključujući kako Vašington smatra, veštački nisku vrednost kineske valute.

Amerika optužuj Kinu da strogo kontroliše vrednost juana što, kako Vašington smatra, čini kineski uvoz jefitinijim na globalnom tržištu.

Hilari Klinton će potom otputovati u Južnu Koreju, gde vlada pojačana zategnutost sa Severnom Korejom zbog potapanja jednog južnokorejskog ratnog broda, 26. marta, kasda je živote izgubilo 46 mornara.

XS
SM
MD
LG