Linkovi

Cirkuski slonovi u zasluženoj penziji


Slonovi slavnog američkog cirkusa Ringling Brothers and Barnum and Bailey poslednji put su nastupali u predstavi poznatoj pod nazivom „Najbolji šou na planeti“

Zahvaljujući zalaganjima aktivista za zaštitu životinja, cirkuski slonovi sada odlaze u zasluženu penziju.

Džinovski azijski slonovi izvodili su ples na malim platformama, propinjali se prednjim nogama i dubili na glavi na svojoj oproštajnoj predstavi u gradu Providens u Rod Ajlendu.

Tim nastupom je okončana tradicija koja je dva veka zabavljala američku cirkusku publiku, ali su je poslednjih godina osporili aktivisti za zaštitu životinja.

"Došlo je do velike promene u propisima širom zemlje, ali se takodje i promenilo raspoloženje naše publike”, navela je vlasnica cirkusa Alana Feld.

Desetine gradova zabranile su upotrebu zašiljenih palica za dresuru slonova. Neke američke države takodje razmatraju takve zakone. Slonovi će se penzionisati i živeće u Centru za zaštitu slonova, nacionalnom parku na 80 hektara u Floridi.

U medjuvremenu, grupa od 33 lava spasenih iz cirkusa u Kolumbiji i Peruu u nedelju je puštena u prirodu rezervata severno od Johanesburga u Južnoj Africi.

"Te životinje nikada do danas nisu hodale po travi, tlu, osetile miris prave zemlje. Kada ih vidite kako se pritiskaju uz drveće, to je prvi put u svom životu da su to uradile – što je zaista čudesno. Jedini cilj ovog projekta je bio da se ovim lavovima vrati život koji su im godnama krali surovi putujući cirkusi”, rekao je potpredsednik organizacije "Animal defender international", Tim Filips.

Lavovi su oslobodjeni pošto je u tim zemljama zabranjena upotreba divljih životinja u cirkusima. Oni ne bi preživeli u afričkoj divljini pošto su mnogima odsečene kandže a zubi su im izvadjeni ili smrskani.

XS
SM
MD
LG