Linkovi

Nova izložba Dejla Čihulija


ČIhuli stvara "Persijske tavanice" od 1992., ali svaka je drugačija.
ČIhuli stvara "Persijske tavanice" od 1992., ali svaka je drugačija.

U Muzeju primenjene umetnosti u Ričmondu otvorena je nova izložba radova Dejla Čihulija, jednog od pionira umetnosti duvanja stakla.

Ove godine se navršava pola veka od osnivanja pokreta koji je učinio da staklo postane umetnički, a ne samo funkcionalni predmet. Dejl Čihuli jedan je od pionira tog pokreta i često mu se pripisuje da je od zanata napravio umetnost. Novu izložbu njegovih radova nedavno otvorenu u Muzeju primenjene umetnosti u Ričmondu u državi Virdžiniji, posetila je novinarka Glasa Amerike Suzan Log.

Dok upravlja velikim timom saradnika - duvača stakla, Dejl Čihuli pravi veličanstvenene radove u svom ateljeu u Sijetlu. Prošlo je gotovo 50 godina od kada je umetnik prvi put došao u dodir sa staklom i shvatio da je to ono čime želi da se bavi do kraja života.

Međutim, on je u saobraćajnoj nesreći pre više od 30 godina izgubio jedno oko, što mu je onemogućilo da se bavi duvanjem stakla.

"Teško mi je da duvam staklo kad vidim samo na jedno oko”, kaže umetnik.

Zahvaljujući timu koji radi sa njim, Čihuli može da se fokusira na dela velikih dimenzija, transformišući prirodu, čak i čitave gradove. On je 1999. zauzeo deo Jerusalima, a njegove čarolije trenutno su izložene u Muzeju primenjene umetnosti u Virdžiniji. Aleks Najdžes je direktor muzeja.

“On je od stakla, koje je služilo isključivo kao predmet, uspeo da napravi instalacije i doživljaje sa staklom”.

Čihuli pravi spektakularna dela od hiljada delića stakla.

“Kada pravim umetničko delo stavim u njega šta god osećam da treba tu da bude”.

Jedna od instalacija je dugačka skoro 20 metara, sastavljenja iz hiljadu i po delova, a napravljena je ekskluzivno za ovu izložbu.

“Nazvao sam je “Laguna Torćelo”. Torćelo je malo ostrvo u Venecijanskoj laguni. Inspiriše me sve što ima veze sa Venecijom, koje je moje najomiljenije mesto na svetu”.

Čihuli takođe crpi inspiraciju iz prirode, iz čamaca koje koriste japanski ribolovci kao i iz umetnosti i dizajna Indijanaca. Njegova kolekcija pokrivača i pletenih korpi poslužile su kao inspiracija za staklene korpe, koje su izložene odmah pored. Iznad svega, međutim, umetnik kaže da ga inspiriše samo staklo.

“To je fenomenalan materijal, pogotovo sa svetlom. Postoji malo materijala kroz koje prolazi svetlost, a kada se to dogodi, to je prelepo”.

Na “Persijskom plafonu” nalazi se preko 1.000 zasebnih delića stakla koji čine svod od svetla i boje.

“Znam da će, kada upotrebim raznolike delove u raznim bojama, plafon izgledati dobro”.

Čihuli kaže da mu ponekad nedostaje duvanje stakla, ali da ga je rad sa drugim umetnicima oslobodio.

“Mogu da probam sve što mi padne na pamet. Dokle god pravim dobre izložbe i umetnička dela, verovatno ću moći to da radim još neko duže vreme”.

Čihuli, koji ima 71 godinu, već je legenda u svom poslu, ali kaže da jedva čeka sledeću izložbu.
XS
SM
MD
LG