Linkovi

Čurkin: Otpor istrazi trgovine organima


Vitalij Čurkin, ambasador Rusije u UN
Vitalij Čurkin, ambasador Rusije u UN

Ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin izjavio je da je za Rusiju veoma uznemirujuće to što UN još ništa ne preduzimaju povodom izveštaja Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima na Kosovu, za koje se tereti nekadašnja Oslobodilačka vojska Kosova, uz ocenu da postoji otpor među članicama Zapada.

"To je veoma uznemirujuće za nas", rekao je Čurkin dodajući da "Rusija ne razume zašto njene zapadne kolege u Savetu bezbednosti odbijaju da se utvrdi da li je istraga, koju trenutno na Kosovu sprovodi Euleks, zaista uverljiva i da li se čini sve da počinioci budu pronađeni".

Govoreći za TV stanicu "Rusija danas", Čurkin je podsetio da je delegacija Srbije, zajedno sa ruskom delegacijom, sastavila jednostavan nacrt rezolucije, kojim se zahteva osnivanje kancelarije specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN, koja će pratiti rad Euleksa i utvrditi da su svedoci dobro zaštićeni.

Kako je naveo, delegacija Rusije uverena je da mehanizam Euleksa nije dovoljan za pravilnu istragu, za zaštitu svedoka, kao ni za izveštavanje Savetu bezbednosti. "Zabrinuti smo", rekao je Čurkin, "da bi se moglo dogoditi da Euleks kao rezultat rada, posle pet ili šest godina objavi da nisu bili u stanju da otkriju bilo šta, da su svedoci ili umrli ili su bili ubijeni tokom procesa".

Ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama naglasio je da "Rusija ne želi da ovaj nečuveni zločin završi pod tepihom", ali je ponovio da - iz nekog razloga, postoji otpor zapadnih kolega da se ova istraga obavlja pravilno. Čurkin je takođe izrazio nadu da će u saradnji sa delegacijom Srbije pomenuta rezolucija biti usvojena tokom 2012, kako bi se osiguralo da taj zločin ne bude ponovo zaboravljen.

XS
SM
MD
LG