Linkovi

Papa zatražio prekid nasilja u Siriji


Papa Benedikt XVI održao u Vatikanu misu povodom Božića, 25. decembar, 2011.
Papa Benedikt XVI održao u Vatikanu misu povodom Božića, 25. decembar, 2011.

Papa Benedikt Šesnaesti traži prekid krvoprolića u Siriji i obnavljanje bliskoistočnih mirovnih pregovora, dok hrišćani širom sveta slave Božić. U svojoj godišnjoj poruci „Gradu i svetu“, papa se takođe pomolio za stotine hiljada žrtava poplava u istočnoj Aziji i ljude pogođene glađu na Rogu Afrike. „Neka Gospod pomogne našem svetu rastrzanom konfliktima koji čak i danas natapaju zemlju krvlju.

Neka Princ mira podari mir i stabilnost zemlji u kojoj je prema svom izboru došao na ovaj svet i podstakne obnavljanje dijaloga Izraelaca i Palestinaca. Neka donese kraj nasilju u Siriji u kojoj je toliko mnogo krvi već proliveno. Neka podstakne potpuno pomirenje i stabilnost u Iraku i Abvganistanu...“, rekao je Benedikt Šesnaesti u svojoj božićnoj poruci. Poglavar Rimokatoličke crkve se sa prozora u Vatikanu obratio desetinama hiljada vernika i turista koji su ispunili Trg svetog Petra. 84-ogodišnji papa se takođe založio za nastavak političkog dijaloga u Burmi.

Prethodne noći, na Ponoćnoj misi u Crkvi svetog Petra, Benedikt Šesnaesti je pozvao vernike da pogledaju dalje od – kako je rekao – „veštačkog sjaja“ božićnih praznika i otkriju njihovo pravo značenje. U Vitlejemu, na Zapadnoj obali, desetine hiljada hodočasnika su proslavile Ponoćnu misu u Crkvi rođenja u kojoj se prema predanju rodio Isus Hrist.

XS
SM
MD
LG