Linkovi

Jao Ming objavio povlačenje


Para pemilih di Mesir menyalurkan suara mereka dalam pilpres di TPS yang dibangun di sebuah SD di distrik Sayida Zeinab di Kairo, pada hari pertama pemilu putaran kedua yang bersejarah, Sabtu (16/6).
Para pemilih di Mesir menyalurkan suara mereka dalam pilpres di TPS yang dibangun di sebuah SD di distrik Sayida Zeinab di Kairo, pada hari pertama pemilu putaran kedua yang bersejarah, Sabtu (16/6).

Najpoznatiji kineski košarkaš Jao Ming objavio je da završava profesionalnu karijeru posle serije povreda koje su ga primorale da odustane od takmičenja za NBa tim Hjuston Rokits. Jao međutim ne planira da napusti košarku u potpunosti, već će nastaviti da radi za svoj nekadašnji klub u Kini Šangaj Šarks, a tu je I njegova humanitarna organizacija Fondacija Jao.

Sa visinom od skoro dva metra i 30 centimetara, Jao Ming je imao predispozicije da dominira na parketu, a kroz kineski nacionalni sportski sistem dogurao je do NBA lige. Međutim, s vremenom su stigle I povrede stopala I članka koje su ga primorale da se povuče.

Jao Ming je svih osam godina svoje NBA karijere proveo u Hjuston Rokitsima, koji su ga 2002. Izabrali kao prvog na draftu. Zbog povreda je propustio 170 utakmica, atokom poslednje sezone, odigrao je samo pet mečeva, pre nego što ga je slomljena kost u levom stopalu naterala na treću dugu pauzu.

Na oproštajnoj konferenciji za novinare u Šangaju ranije ove nedelje, koja je direktno prenošena na kinskoj nacionalnoj televiziji, Jao je rekao da su poslednjih šest meseci za njega bili agonija, jer je morao da donese teku odluku.

"Iako sam se povukao sa parketa, nikad neću napustiti košarku. Produžetak moje karijere biće moj prvi klub Šangaj Šarks, koji ću moći da vodim zahvaljujući iskustvu koje sam stekao tokom godina".

Uprkos povredama, Jao Ming završava NBA karijeru sa prosekom od 19 poena I 9 skokova po utakmici. Rokitse je četiri puta uveo u plej-of, a osam puta bio je izabran u All-Star tim Zapadne konferencije.

Kako je rekao, grad u kome igra njegov sada već bivši NBA tim zauvek će imati posbno mesto u njegovom srcu.

U duelu sa Majklom Džordanom
U duelu sa Majklom Džordanom

"Pre devet godina stigao sam u Hjuton kao mladić, visok i mršav. Ceo grad i tim uticali su na mene da odrastem, ne samo u košarkaškom smislu, a tu je rođena I moja prva ćerka. Osećam se i kao građanin Hjustona, i zauvek ću biti sa vama. Hvala vam".

Bruk Larmer, autor knjige “Operacija Jao Ming”, kaže za naš program da Jao nije bio samo sportska veza između SAD i Kine, već i poslovna i diplomatska.

"Mislim da moramo da imamo u vidu kako je ovo sve bilo neobično kada se dogodilo. Jao Ming je rođen tačno na početku velike kineske ekspanzije 1980. Njegov uspon uistinu ide uporedo sa usponom Kineu svetu, I svakako da je od samog početka viđe kao više od običnog košarkaša".

Jaov uspeh učinio ga je ne samo međunarodnom superzvezdom, već je doprineo da se baza poklonika NBA lige proširi na Kinu i druge delove Azije.

"Počeo sam da igram košarku zbog Jao Minga. Gledao sam ga kako igra u NBA ligi I odlučio da naučim košarku. Jaova dostignuća u NBA ligi privlačili su sve više i više mladih i starih da se uključe u sport u Kini", kaže srednjoškolac Li Ao.

Možda najveća NBA zvezda današnjice Kobi Brajant naziva Jao Minga inspiracijom za sve kineske košarkaše.

"U smislu otvaranja vrata NBA lige za kineske košarkaše ili za mlade ovde u Kini, da počnu da veruju da je moguće ostvariti san I postati NBA igrač – sve to je počelo s Jaom".

Uprkos nemerljivom interesovanju za košarku u Kini, autor Bruk Larmer kaže da je malo verovatno da će neki drugi igrači moći da ponove uspeh Jao Minga, dok se strogi nacionalni sportski sistem u toj zemlji ne promeni.

XS
SM
MD
LG