Linkovi

Oštre mere bezbednosti na zapadu Kine

  • Vesti Amerike

Naoružane kineske paravojne snage na ulicama Urumčija

Grupe teško naoružanih kineskih specijalaca patroliraju ulicama Urumčija, glavnog grada zabačene zapadne regije Šindjiang, na prvu godišnjicu najgoreg etničkog nasilja u više decenija.

Bezbednosne snage danas su rasporedjene širom Urumčija, gde je u smrtonosnim nemirima izmedju muslimanskih Ujgura i većinskih Han Kineza, koji su izbili na današnji dan, ubijeno blizu 200, a ranjeno više od 1600 ljudi.

Mada je posetiocima dozvoljeno da slobodno putuju po pokrajini Šindjiang, pripadnici službi bezbednosti proveravaju njihov prtljag na aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama i po hotelima.

Vlasti u toj pretežno muslimanskoj regiji nedavno su postavile 40 hiljada kamera u Urumčiju i okolini. Posle pomenutih prošlogodišnjih nemira angažovano nekoliko hiljada novih policajaca.

Komunikacije te pokrajine sa spoljnim svetom, uključujući dostupnost internetu, medjunarodne telefonske pozive i tekstualne poruke, bili su presečeni više od šest meseci, ali su ponovo uspostavljene ranije ove godine.

XS
SM
MD
LG