Linkovi

Đintao u poseti SAD


Američka i kineska zastava pred Belom kućom

Kineski predsednik Hu Đintao danas stiže u državnu posetu Vašingtonu, koja ima za cilj ublažavanje tenzije između dve zemlje.

Kineski predsednik će odmah po dolasku biti gost na privatnoj večeri u Beloj kući, pred sutrašnji početak opširnih razgovora sa predsednikom Barakom Obamom.

Sutra uveče Bela kuća priređuje zvaničnu državnu večeru, kakva je rezervisana za najviše svetske lidere. Predsednik Hu će takođe posetiti Čikago, gde će imati susrete sa američkim privrednicima.

Kina je u međuvremenu objavila da je tokom ove nedelje potpisala poslovne ugovore sa američkom stranom u iznosu od 600 milijardi dolara. Međutim, kineski godišnji suficit u trgovini sa Amerikom iznosi više od 200 milijardi dolara, što će verovatno podstaći direktan dijalog o neslaganjima na planu ekonomije.

Juče su tri zakonodavca iz Obamine Demokratske stranke podnela predlog zakona kojim bi se vršio pritisak na Kinu da poveća vrednost svoje valute.

U razgovorima dvojice predsednika takođe će biti reči o napetostima između dve Koreje i o prodaji američkog oružja Tajvanu. U intervju za Vašington post i Vol strit džurnal, koji je dao pred put za Vašington, predsednik Hu je izbegao da odgovori na pitanja o stanju ljudskih prava u Kini, ali će ta tema verovatno biti pomenuta na sutrašnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare.

Vlade dve zemlje su proteklih nekoliko dana isticale želju da izbegnu bilo kakvu konfrontaciju, u jeku ubrzanog jačanja kineske ekonomske i vojne moći. U intervjuu za Vašington post i Vol strit džurnal Predsednik Hu je istakao da će dve strane nastojati da nađu zajednički jezik u pogledu niza pitanja i „odustati od mentaliteta Hladnog rata“, u kojem je pobeda jedne strane morala da znači poraz druge strane. Hu je rekao da uspostavljanje solidnih odnosa ide u korist obe zemlje, dok bi konfrontacija dovela do suprotnog.

Prošle nedelje, američka državna sekretarka Hilari Klinton je izjavila da Sjedinjene Države ne smatraju uspon Kine pretnjom, niti da su zainteresovane za usporavanje tog rasta.

U medjuvremenu, video koji reklamira Kinu i kineski narod, počeo je da se prikazuje na džinovskim ekranima na Tajms skveru u Njujorku, upravo pred početak zvanične posete kineskog predsednika.

Na šest ekrana povezanih sloganom "Doživite Kinu", jednominutni video prikazuje obične kineske gradjane, kao i ličnosti poznate u svetu, poput košarkaša Jao Minga, pijaniste Lang Langa i astronauta Jang Liveja.

Kineska zvanična novinska agencija "Šinhua" danas je saopštila da je taj video deo diplomatske kampanje kineske vlade, vezane za posetu kineskog lidera Sjedinjenim Državama. Ista agencija saopštava da će taj video biti prikazan 15 puta svakog sata sve do 14. februara. Isti video će prikazivati i kablovska mreža CNN.

XS
SM
MD
LG