Linkovi

Kineski aktivista na "bezbednoj lokaciji"


Kineski aktivista Čen Guangčeng u bolnici Čaojang u Pekingu, 2. maja 2012.
Kineski aktivista Čen Guangčeng u bolnici Čaojang u Pekingu, 2. maja 2012.

Američki zvaničnici su saopštili da je kineski disident Čen Guangčen, koji je nedavno pobegao iz kućnog pritvora, napustio američku ambasadu u Pekingu gde se privremeno sklonio i da je odveden na lečenje u jednu medicinsku ustanovu. Čenu će takodje biti omogućeno da se sastane sa članovima porodice.

Stejt dipartmenta je saopštio da je kineska vlada prihvatila da preseli Čena Guanlena na bezbednu lokaciju u Kini i omogući mu da studira pravo. Isti portparol je dodao da Čen nije zatražio politički azil u Sjedinjenim Državama.

Čen je obolio dok je bio u zatvoru. Otkako je bio uhapšen nije primao lekarsku pomoć. Pušten je na slobodu septembra 2009, ali je po povratku kući stavljen u kućni pritvor tako da nije mogao da ide kod lekara“, naveo je Djijang Tianjong, aktivista i Čenov prijatelj.

Kineski mediji su izvestili prvi izvestili o tome da je Čen napustio američku ambasadu gde je, kako je navedeno proveo šest dana, posle čega je dobrovoljno napustio američku diplomatsku misiju.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova zahteva izvinjenje SAD zbog preuzimanja Čena, nazivajući taj gest neprihvatljivim mešanjem u unutrašnje stvari Kine.

Treba istaći da je američka ambasada primila kineskog građanina Čena Guangčena na nepropisan način. Kina izražava snažno negodovanje u vezi toga. Američka metoda je mešanje u kineske unutrašnje poslove što je za Kinu potpuno neprihvatljivo“, pročitala je voditeljka kineske državne televizije CCTV.

Nakon što je napustio ambasadu, Čen je rekao agenciji Asošijetid Pres da ipak želi da napusti Kinu sa članovima porodice pošto strahuje za njihove živote. Takodje je naveo da su američke diplomate rekle da bi njegova supruga bila pretučena na smrt da nije napustio ambasadu.

Portparolka Stejt departmenta Viktoria Nuland negirala je da su američki zvaničnici razgovarali sa Čenom o bilo kakvim pretnjama njegovoj supruzi i deci, ali je navela da su kineski predstavnici rekli da će njegova porodica biti vraćena u pokrajinu Šandong ako on ne napusti ambasadu.

Čenov odlazak iz američke ambasade usledio je samo nekoliko sati posle dolaska državne sekretarke Hilari Klinton na dvodnevne razgovore o ekonomskim i pitanjima bezbednosti u Pekingu. Pre polaska na put, Klinton nije komentarisala Čenov slučaj, ali je obećala da će sa kineskim domaćinima razgovarati o kršenju ljudskih prava u Kini.

Nakon što je napustio ambasadu, Čen je rekao agenciji Asošijetid Pres da ipak želi da napusti Kinu sa članovima porodice pošto strahuje za njihove živote. Takodje je naveo da su američke diplomate rekle da bi njegova supruga bila pretučena na smrt da nije napustio ambasadu. Portparolka Stejt departmenta Viktoria Nuland negirala je da su američki zvaničnici razgovarali sa Čenom o bilo kakvim pretnjama njegovoj supruzi i deci, ali je navela da su kineski predstavnici rekli da će njegova porodica biti vraćena u pokrajinu Šandong ako on ne napusti ambasadu.

Čen, koji je slep od detinjstva, pravnik je i zagovornik zašite ljudskih prava u Kini. On je 2006. bio osuđen na četiri godine zatvora zbog obelodanjivanja zlostavljanja i prisilnih abortusa na osnovu kineske politike kontrole populacije. Bio je u kućnom pritvoru od 2010. godine.

XS
SM
MD
LG