Linkovi

Kina ohrabruje američke kompanije

  • Vesti Amerike

Kineski premijer, Ven Djiabao, izjavio je da Peking pozdravlja američke investicije i obećao da će povećati uvoz američkih dobara u Kinu. Ven je rekao da bi želeo da se sastane sa stranim biznismenima u cilju njihovog boljeg razumevanja kineske politike. U govoru poslovnim liderima u Kineskom forumu za razvoj u Pekingu, Ven je ukazao da poverenje u američko-kineske odnose raste kod naroda obe zemlje i ohrabrio američke poslovne lidere da istraže prilike koje se pružaju u Kini.

Kineski premijer je verovatno reagovao na nedavnu anketu američke trgovinske komore prema kojoj sve veći broj američkih kompanija smatra da nisu dobrodošle u Kinu zbog, kako ocenjuju, diskriminatorske vladine politike i nekonzistentnog pravnog tretmana.

Predsednik organizacije Američko.kineske privredne komore Majkl Barbalas izjavio je da anketa sprovedena medju 203 člana njegove organizacije ukazuje na rastući pesimizam medju američkim biznismenima koji posluju u Kini što se pripisuje regulativama kineske vlade kojima se obeshrabruju i kineske i strane kompanije da koriste i kupuju stranu tehnologiju i ohrabruje upotreba domaće tehnologije.

XS
SM
MD
LG