Linkovi

Nestabilni odnosi SAD i Kine


Predsednici SAD i Kine (arhivski snimak)

Uoči zvanične posete kineskog predsednika Hu Đintaoa Vašingtonu, ulažu se napori da medjusobne nesuglasice ne potkopaju odnose dve zemlje. Naslovi koji su u medijima dominirali prošle godine, bila su međunarodna pitanja u kojima se dve zemlje razilaze.

2010. je bila nestabilna godina u odnosima Sjedinjenih Država i Kine, dok se u javnosti više čulo o pitanjima o kojima se dve zemlje ne slažu, nego o onima o kojima se slažu. Ali, uprkos neslaganju, Peking i Vašington su predani održavanju uzajamnih radnih odnosa. Američki ambasador u Kini, Džon Hantsmen ovako je izložio tu viziju tokom prošle godine:

I mada atmosfera može s vremena na vreme da bude napeta, čućemo komentare obe strane o stvarima oko kojih se ne slažemo, ali i o onima o kojima se slažemo. Mislim da će vam to svi reći. Mera čvrstine tih odnosa zavisi od toga da li uspevamo neslaganja da stavimo po strani.“

Jedan od izvora razmirica su ljudska prava. Kineski mediji tvrde da je dodela Nobelove nagrade za mir pritvorenom disidentu Liu Šiaobou, namerna uvreda učinjena Kini od strane zapadnih zemalja kao što su Sjedinjene Države.

Američka vlada takođe prati slučaj Amerikanca kineskog porekla, Šue Fenga, koji je osuđen an osam godina robije zbog špijunaže. Zamenik šefa američke diplomatske misije u Pekingu, Robert Goldberg bio je ispred zgrade apelacionog suda gde je održana rasprava o žalbi Šue.

„Mi smo podneli formalnu molbu da prisustvujemo pretresu i Šueu pružimo konzularnu pomoć u skladu sa konzularnom kinesko-američkom konvencijom potpisanom 1980. Pekinški visoki sud je odbio tu molbu i to bez objašnjenja.“

Kineski državni savetnik Dai Binguo i lider Severne Koreje Kim Džong Il
Kineski državni savetnik Dai Binguo i lider Severne Koreje Kim Džong Il

Vašington i Peking se takođe ne slažu oko nedavnog severnokorejskog artiljerijskog napada na jedno južnokorejsko ostrvo, u kojem je ubijeno četvoro ljudi. Sjedinjene Države su pozvale Kinu da učini više da obuzda svog dugogodišnjeg saveznika, Severnu Koreju. Ali, Peking ne pominje nikakvu odgovornost Pjongjanga. Kina je takođe kritikovala američke i južnokorejske vojne vežbe u regionu, tvrdeći da se time podiže napetost.

Portparol kineskog ministarstva inostranih poslova, Hong Lei je saopštio stav Kine ubrzo nakon tog novembarskog incidenta.

„Pod sadašnjim uslovima hitno je potreban povratak pregovorima. Mi se nadamo da sve relevante strane mogu da sarađuju na uklanjanju međusobne zabrinutosti u kontekstu šestostranih pregovora, i na održavanju mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu.

Redovna smetnja u odnosima su niska vrednost kineske valute i trgovinski suficit Kine sa Amerikom. Mnogi američki zvaničnici kritikuju Kinu da zahvaljujući veštački niskoj vrednosti svoje valute održava i neopravdanu prednost u spoljnotrgovinskim odnosima. Eksperti navode više razloga zbog kojih se dve zemlje više spore nego ranije. Vang Dong predaje međunarodne odnose na Univerzitetu u Pekingu.

Očigledno da se globalna ravnoteža snaga pomera. Kina je na usponu, a Sjedinjene Države u relativnom smislu doživljavaju pad. To je strukturna osnova velikog broja stvari koje su u toku. Zatim, postoji razlika u percepcijama, koja počiva na kulturološkim razlikama Kine i Amerike. Tu su i pogrešne koncepcije, kao i kineski nacionalizam, a takođe i unutrašnja politika dve zemlje. Mislim da treba da uzemo u obzir široki spektar faktora.“

Vang je jedan od eksperata koji smatra da su, uprkos čestim nesuglasicama, dve zemlje podjednako zainteresovane za rešavanje globalnih izazova i da bi zato trebalo da saradjuju.

XS
SM
MD
LG