Linkovi

Širenje bunta u Kini


Protesti u selu Vukan, u pokrajini Gvangdong
Protesti u selu Vukan, u pokrajini Gvangdong

U Kini je sve veće nezadovoljstvu u pogledu niza pitanja, među kojima su oduzimanje zemlje, korupcija i zarade, dok ekonomija te zemlje ulazi u neizvjesnu 2012-tu godinu.

Moć naroda na djelu u Narodnoj Republlici Kini. Demonstranti su izašli na ulice Hajmena, grada u južnoj pokrajini Gvangdong, kako bi izrazlili nezadovljstvo zbog plana za izgradnju nove termolektrane. Nekoliko stotina kilometara od tog mjesta, blizu Lufeng Sitija, stanovnici komentarišu spor oko zemlje koji je natjerao vladu na neuobičajeno povlačenje.

"Korumpirane zvaničnike ovdje u Lufengu treba oštro kazniti. Previše su krali. Kako su mogli da prodaju toliko dobre obradive zemlje. Ništa nam više nije ostalo. Moramo da vratimo tu zemlju.”

Zemlja nije jedini problem. Korupcija i zarade takođe su povod za proteste širom najbogatije kineske pokrajine. Pravni ekspert Džerom Koen kaže da je iznenađen širenjem bunta.

"Stvarno se stiče utisak da se protesti u Kini šire. Poslednja cifra od 180 hiljada masovnih javnih incidenata, često nasilnih, je uznemiravajuća. Jednostavno je nevjerovatno.”

Izvještaji o protestima svakako su loša vijest za kineske lidere. Arapsko proljeće pokazalo je koliko brzo izolovani događaji mogu da prerastu u punu pobunu. Peking međutim još nije spreman da oglasi alarm. Umjesto toga, usredsređen je na ekonomiju, uz uvjerenje da će snažan rast i manja inflacija biti dovoljni da spriječe ljude da izađu na ulice. Riječ je opasnoj strategiji, smatra ekonomista Beni Lem.

“Najvažnija stvar trenutno je da se održi socijalna, a ne ekonomska stabilnost. Glavni prioritet za Kinu i dalje su ljudi. Ukoliko oni ne vjeruju vladi, onda je to problem.”

Nazad u Vukanu, seljani govore o svom uspjehu.

"Nikada nećemo zaboraviti štetu koju su nam nanijeli lokalni zvaničnici, nikada. Ali vjerujemo lideru naše pokrajinske vlade.”

Kineske vlasti se nadaju da će tako i ostati.

XS
SM
MD
LG