Linkovi

Uspomene na Tjenanmen i pozivi na reforme


Ove nedelje se obeležava 24. godišnjica krvavog obračuna Kineske komunističke partije sa demonstrantima na Trgu Tjenanmen.

Ove nedelje se obeležava 24. godišnjica krvavog obračuna Kineske komunističke partije sa demonstrantima na Trgu Tjenanmen. Nastavljaju se pozivi za veću političku otvorenost i javna osuda korupcije, bez obzira što partija ne pokazuje znake promene stava prema protestima.

Kada su se studentski demonstranti 1989. okupili na Trgu Tjenanmen, bilo je mnogo nade da bi u Kinu mogle da stignu reforme. Sada, više od dve decenije kasnije, reforma je postala ružna reč, kaže kineski istoričar Žang Lifan.
Reforma je ovih dana nešto što zvaničnici koriste da opravdaju otimanje zemljišta od stanovnika i građenje novih okruga da bi povećali ekonomski rast, kaže Žang.

„Reforma je 1980-ih bila reč koju su svi podržavali i divili joj se. Reformističko razmišljanje i kretnje ka procesu reformi, bili su pozitivni. Sada to nije slučaj. Refoma je koncept koji se koristi da bi se kralo.“

Kada su se demonstranti 1989. okupili na Trgu Tjenanmen, javnost je takodje bila veoma zabrinuta zbog korupcije. Taj problem nije nestao i danas je nešto što, kako Komunistička partija kaže, preti samom njenom opstanku.
Dejvid Keli radi u organizaciji „Kineska politika“.

„Korupcija je sada drugačija i u stvari je u srži organizacije, postala je mafijaška i porodična. Nazad u 1980-im, stvarala je nekakvu vrednost, prekršite pravila i zaradite malo novca sa strane, ali ste u stvari pomagali proces reforme i prekidali zastoj u snabdevanju.“

Komunistička partija je demonstracije zvanično proglasila kontrarevoucionarnom pobunom. Ne zna se koliko je ljudi stradalo u obračunu, a procene se kreću od stotina do nekoliko hiljada. Kineski zvaničnici se pod pritiskom usredsređuju na promene koje su se otada dogodile u Kini, kao što su ekonomske reforme. Takođe govore o demokratiji, bez obzira što Komunistička partija sama upravlja Kinom.

Kontrola nad društvom je danas mnogo manje očigledna nego krajem 1980-ih, kaže kineski istoričar Žu Duo.

„Kontrola mišljenja i informisanja je 1980-ih bila mnogo oštrija. Sloboda u Kini danas sve više preovlađuje, ali još ne postoji politička sloboda. I dalje je jako gušenje političkih ideja i drugačijih političkih gledišta“

Do današnjeg dana, kada pojedinci prebrzo odu predaleko - baš kao što su to uradili studenti na Tjenanmenu - brzo ih pritvore i drže bez optužbe ili ih bace iza rešetaka.
XS
SM
MD
LG