Linkovi

Diplomatska ofanziva Kine


Hong Lei, portparol kineskog ministarstva inostranih poslova

Kina vodi diplomatsku ofanzivu radi popravljanja odnosa sa arapskim zemljama, posebno onima koje su gnevne zbog kineskog veta na rezoluciju Saveta bezbednosti UN-a u kojoj se izražava osuda nasilja u Siriji. Iz Pekinga izveštava novinarka Glasa Amerike, Stefani Ho.

Na redovnom brifingu kineskog ministarstva inostranih poslova, portparol Hong Lei je izneo detalje telefonskih razgovora koje je šef kineske diplomatije ovih dana vodio sa generalnim sekretarom Arapske lige, kao i sa svojim kolegama iz Egipta, Saudijske Arabije i Alžira.

Hong je istakao da je kineski ministar inostranih poslova apelovao na međunarodnu zajednicu da stvori uslove za pružanje humanitarne pomoći Siriji. Dodao je da Peking ceni ulogu Arapske lige u rešavanju krize i da je, kako se izrazio, „spreman da se založi za miroljubivo rešenje u što kraćem roku.“

Portparol je dalje kazao da je Kina duboko zabrinuta zbog eskalacije nasilja u Siriji. On je uputio oštre i direktne kritike sirijskoj vladi, koju mnogi u svetu smatraju odgovornom za ubijanje sopstvenog naroda.

Hong je rekao da kineska vlada poziva sve strane u Siriji da okončaju nasilje, posebno ističući sirijsku vladu. Peking, kako je naveo, „poziva sirijsku vladu da poštuje razumne zahteve sirijskog naroda za sprovođenje reformi u zemlji.“

Kineski komentari došli su u jeku priprema nacrta nove rezolucije Saveta bezednosti o Siriji čiji cilj je okončanje borbi kako bi humanitarna pomoć mogla da dospe do opkoljenih gradova.

Kina i Rusija su 4. februara stavile veto na rezoluciju UN-a u kojoj bio podržan zahtev Arapske lige da sirijski predsednik Bašar al-Asad siđe sa vlasti.

Generalni sekretar Arapske lige Nabil Elarabi je tada rekao da su Kina i Rusija izgubile poverenje arapskog sveta zbog tog veta. Kina brani tu svoju odluku za koju kaže da je cilj bio da se izbegnu nove žrtve u Siriji, mada broj poginulih stalno raste.

Portparol Hong nije rekao da li će Peking podržati novu rezoluciju UN-a, već samo to da bi bilo kakva nova akcija morala da bude u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG