Linkovi

Kina: Suzbijen poziv na protest


Narod na ulicama u Kini

Kineske vlasti su pritvorile nekoliko aktivista i povećale prisustvo policije u najvećim gradovima, posle poziva upućenog preko interneta na demonstracije u duhu mitinga za demokratiju i slobodu govora širom severne Afrike i Bliskog istoka.

Policija u Pekingu, Šangaju i još 11 velikih gradova, hitno je preduzela mere da izoluje borce za demokratiju i pravnike koji se zalažu za ljudska prava, posle podzemne kampanje za organizovanje takozvane „Jasminske revolucije“, naziva koji su prvi počeli da koriste demonstranti koji su zbacili Tunisku vladu u januaru.

Danas su stigle vesti i o manjim demonstracijama u Hongkongu, gde aktivisti okupljeni ispred sedišta kineske vlasti traže da Peking oslobodi najnoviju grupu uhapšenih boraca za demokratiju. Zapadni analitičari kažu da mnoge današnje poruke potiču sa inostranih veb sajtova koje uređuju prognani disidenti.

Na sajtovima se apeluje na kineske demonstrante da glasno iznesu svoje zahteve za pristojan smeštaj, pravdu, slobodu i demokratiju. U Pekingu i Šangaju su dve osobe uhapšene, ali nema vesti o hapšenjima u drugim gradovima koji se pominju u porukama na vebu, kao što su Gvangžu i Čengdu.

XS
SM
MD
LG