Linkovi

Kina: Rešenje u dijalogu


Kineski premijer Ven Djiabao govori na konferenciji za novinare u Dohi, u Kataru 18. januara 2012.
Kineski premijer Ven Djiabao govori na konferenciji za novinare u Dohi, u Kataru 18. januara 2012.

Kina je danas izrazila zabrinutost zbog porasta zategnutosti u Persijskom zalivu i istakla da bi situacija mogla da oteža rešavanje iranskih nuklearnih pitanja.

Na redovnoj konferenciji za novinare u Pekingu, portparol Ministarstva inostranih poslova Liju Vejmin, rekao je da bi razmimoilaženja u vezi sa spornim nuklearnim programom Teherana, trebalo rešavati dijalogom i pregovorima.

Liju je ponovio ranije komentare premijera Vena Đijabaoa, koji je rekao da se Peking protivi bilo kakvoj „ekstremnoj akciji“ Irana u vezi sa zatvaranjem Ormuskog moreuza.

Ven je sinoć u Dohi izjavio da ne bi bilo u interesu međunarodne zajednice da Iran ostvari svoju pretnju. Ven je takođe rekao da se Kina „odlučno protivi“ iranskoj proizvodnji nuklearnog oružja, ali je naglasio da bi to pitanje trebalo rešiti „miroljubivim“ sredstvima i da su razgovori predstavnika takozvane Grupe 5 plus 1 na putu da to i ostvare.

Pregovori pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske, Rusije i Kine - plus Nemačka, poslednji put su održani pre godinu dana. Iran i Sjedinjene Države sada nagoveštavaju da bi ti razgovori uskoro mogli da se nastave, ali se datum ne pominje.

XS
SM
MD
LG