Linkovi

Karstens: Lagard ima konflikt interesa


Kandidati za budućeg direktora MMF-a, Francuskinja Kristin Legard i Meksikanac Agustin Karstens

Trka za položaj direktora Međunarodnog monetarnog fonda zvanično je svedena na dva kandidata, pošto je bord MMF-a u ponedeljak diskvalifikovao funkcionera Izraelske banke, Stenlija Fišera. Analitičari kažu da je favorit francuska ministarka finansija Kristin Lagard, ali njen rivalm, Meksikanac Agustin Karstens, ne slaže se sa tim.

Iako nije favorit, guverner Centralne banke Meksika Agustin Karstens insistira da je on najbolji kandidat za direktora MMFa. Kako sam kaže, pored 30-godišnje karijere u svetskoj ekonomiji, status autsajdera pruža mu širu perspektivu na probleme koji stoje pred tom svetskom institucijom od 187 članica.

"Takođe, prednost bi bila i u tome što se ne bi smatralo da se fond ponaša pristrasno prema Evropi", rekao je Karstens.

Rasprostranjeno je mišljenje da je francuska ministarka finansija Kristin Lagard najbolje plasirana da zameni Dominika Stros-Kana, koji je prošlog meseca podneo ostavku zbog optužbi za seksualno napastvovanje.

Uprkos sopstvenom priznanju da evropska dužnička kriza mora da ostane prioritet za MMF, Lagard je rekla da njen bekgraund nema mnogo veze sa njenom kandidaturom.

"To što sam Evropljanka ne bi trebalo da bude ni plus ni minus. Ne borim se za svoju kandidaturu zato što sam Evropljanka, niti zato što sam bila angažovana u osnivanju finansijskih institucija koje su pomogle u sastavljanju paketa za izbavljenje", kaže Kristin Lagard.


Ekonomije u usponu traže veći udeo u donošenju odlika MMFa. Ekonomista Lojds banke, Trevor Vilijams, kaže da bi imenovanje Kristin Lagard moglo da se tumači kao dogovor između Evrope i SAD.

"Bilo bi nesumnjivo loše ako bi to bilo viđeno kao još jedna smena Francuza na vrhu MMFa, kao da je to još uvek dogovor između njih i SAD da dele dva ključna svetska položaja", kaže Vilijams.

Položaj direktora Svetske banke tradicionalno drže Amerikanci, dok su Evropljani bili na čelu MMFa. Ali pored mogućnosti da postane prva žena na čelu te 65-godišnje institucije, Lagard ima i najbolji rezime - kaže Sabina Devan, iz Centra za američki progres.

"Mislim da je za napredak važno da se direktor MMFa izabere na osnovu rezultata, a ne nacionalne pripadnosti. Ali mislim da je sada važno da na to mesto dođe neko ko je sposoban i spreman, a Kristin Lagard se definitivno uklapa u to", kaže Sabina Devan.

MMF je u ponedeljak diskvalifikovao 67-godišnjeg ekonomistu Izraelske banke Stenlija Fišera zbog njegovih godina, jer prema propisima direktor mora da bude mlađi od 65.

Ali Agustin Karstens tvrdi da kandidatura Kristin Lagard nosi nekoliko znakova pitanja.

"Siguran sam da će ona reći da radi za fond a ne za Evropsku uniju, ali znak pitanja će ostati i ona će morati da dokazuje nešto što ja verovatno ne bih morao da dokazujem", kaže Karstens.

Izvršni bord MMFa trebalo bi da izabere novog direktora do 30. juna. SAD u njemu imaju većinu glasova, ali nisu objavile kom kandidatu daju prednost.

Inače, Agustin Karstens nije uspeo da dobije podršku Kine u svom nastojanju da bude izabran na položaj novog direktora Medjunarodnog monetarnog fonda.

Karstens se danas u Pekingu sastao sa kineskim kolegom Žouom Šiaoučuanom i ministrom finansija Šieom Šurenom.

Karstens je istakao da je sada pravi momenat da nova tržišta udruže sange i jasno daju do znanja da se ne slažu sa načinom na koji se rukovodi tim fondom.

On je rekao da su kineski funkcioneri tokom diskusija izrazili veliku podršku da se novi direktor MMF-a izabere na osnovu dosadašnjih zasluga.

XS
SM
MD
LG