Linkovi

Guglu obnovljena dozvola za rad u Kini


Sedište Gugla u Pekingu

Kompanija Gugl saopštila je da je njena dozvola za rad u Kini obnovljena.

Internet kompanija sa sedištem u Americi je tim kratkim saopštenjem okončala spekulacije o tome da li će joj biti dozvoljeno da nastavi sa radom u najvećoj onlajn zajednici na svetu. Kineska vlada nije zvanično komentarisala ovo saopštenje.

Gugl je prošlog meseca objavio da će promeniti svoju politiku kao odgovor na pretnje da bi dozvola za rad kompanije u Kini mogla da bude povučena. Zbog cenzure u Kini, Gugl je počeo ove godine automatski da prebacuje kineske korisnike na necenzurisani veb sajt u Hong Kongu.

Ali od juna, kompanija je postavila link na svojoj stranici u Kini dozvoljavajući korisnicima da na veb sajt u Hong Kongu odu samostalno.

Akcije Gugla skočile su ubrzo posle vesti da je rešen spor kompanije sa kineskom vladom. Dok su Guglove akcije skočile za skoro 4 odsto, istovremeno su opale akcije njegovog kineskog rivala Baidua. Udeo Gugla na kineskom tržištu opao je sa 35 na 31 odsto tokom spora kompanije sa kineskom vladom.

Samo neznatan deo Guglovih prihoda potiče iz Kine, ali se procenjuje da u toj zemlji trenutno ima 400 miliona internet korisnika i da bi taj broj mogao da se udvostruči u roku od nekoliko godina.


XS
SM
MD
LG