Linkovi

Podrška u zamenu za sirovine


Kina spremna da podrži bilo koju vladu kako bi došla do energije i sirovina
Kina spremna da podrži bilo koju vladu kako bi došla do energije i sirovina

Potražnja Kine za sirovinama i energijom koje troši njena snažna privreda odvodi je na mesta kojima mnoge zapadne zemlje ne žele ili ne mogu da priđu. Dok Kineska komunistička partija slavi 90 godina vladavine, Glas Amerike pokušao je da ispita razmere uticaja Kine u međunarodnoj ekonomiji i kako Kini polazi za rukom da stekne pristup zemljama kao što su Iran, Zimbabve, Sudan, Burma i Severna Koreja gde Peking koristi sirovine, ali je zbog toga izložen i snažnim kritikama.

Kina video snimcima želi da privuče svetsku pažnju na kineske lekare u jednoj bolnici van Hararea, prestonice Zimbabvea, ili na kineske mirovne snage u mirovnoj misiji u Južnom Sudanu.

Međutim, veze sa vladom u Kartumu, ili podrška vojnim liderima u Burmi ukazuju na to da je Kina spremna da ide bilo kuda i podržava bilo koju zemlju koja joj omogući pristup energetskim rezervama.

Piter Fam, direktor Afričkog centra Mišel Ansari u Atlantskom savetu, kaže da Kinu ne interesuje samo energija.

Kina je takođe zainteresovana za svoj položaj u svetu. Za diplomatski uticaj koji 53, a uskoro i 54 afričke zemlje imaju na međunarodnom planu, kao i stvaranje multipolarnog sveta, što će doneti velike prednosti kineskim nacionalnim interesima”, kaže Fam.

Kina iz Afrike uvozi trećinu nafte koja je od velike važnosti za njen ekonomski rast.

Peking je dugogodišnji saveznik predsednika Zimbabvea, Roberta Mugabea, koji vlada tom zemljom već tri decenije.

Profesor ekonomije na Univerzitetu Kalifornije u Ervajnu kaže da u Zimbabveu Kina ima pristup svemu - od dijamanata do duvana.

"Kina je ušla u Zimbabve i tamo je sada mnogo kineskih radnika koji obrađuju zemlju, a usevi se izvoze u Kinu, dok narod Zimbabvea gladuje", priča Piter Navaro.

Kina pruža političku podršku Mugabeu i njegovoj stranci u Ujedinjenim Nacijama, ali Zimbabve nije jedini koga Kina pomaže. Tokom poslednja četiri glasanja podržala je uvođenja sankcija Iranu, ali je blokirala pokušaje da se te trgovinske ojačaju.

Prema Severnoj Koreji i Burmi zauzima sličan stav. Viši saradnik Petersonovog instituta za međunarodnu ekonomiju, Markus Noland, kaže da funkcioneri u Pekingu smatraju Severnu Koreju za korisnog piona.

"Severna Koreja sarađuje sa Pakistanom i Iranom, između ostalog i u domenu nuklearne tehnologije i raketa što pruža Kini mogućnost da uznemirava svoje rivale u geopolitici - Sjedinjene Države i Indiju, istovremeno ubedljivo demantujući te svoje akcije", objašnjava Noland.

Ernest Bauer, direktor Centra za strateške i međunarodne studije, kaže da podrška Kine takvim državama utiče na to kako je vide druge zemlje.

"Mislim da u jugozapadnoj Aziji kineska politika omogućava tim zemljama da nastave sa ulogom neke vrste otpadnika. Ali to potkopava ulogu Kine kao dugoročnog odgovornog i naprednog partnera u regionu", kaže Bauer.

Bauer dodaje da je teško moguće da će Peking uskoro biti viđen kao dobroćudna sila u Aziji, ali i u svetu.

XS
SM
MD
LG