Linkovi

Sarkozi pozvao Kinu da podrži sankcije protiv Irana


Francuski predsednik Nikola Sarkozi pozvao je svog kineskog kolegu Hu Djintaoa da razmotri sankcije protiv Irana u slučaju neuspeha pregovora o kontroverznim nuklearnim aktivnostima Teherana. Sarkozi je svoje stavove obrazložio na današnjem sastanku sa kineskim predsednikom u Pekingu.

Francuska i druge zapadne zemlje zalažu se za sprovodjenje dodatnih sankcija Ujedinjenih nacija prema Iranu zbog odbijanja da obustavi elemente svog nuklearnog programa koji mogu da se iskoriste za izgradnju oružja.

Kina, stalna članica Saveta bezbednosti UN, neguje trgovinske veze sa Iranom i do sada nije bila sklona da podrži sankcije.

Predsednici Francuske i Kine takodje su razgovarali o globalnoj ekonomiji, a Hu Djintao pozvao na veću saradnju zemalja u reformi medjunarodnih finansijskih sistema i održavanju svetskog ekonomskog rasta.

Cilj Sarkozijeve trodnevne posete Kini je obnavljanje odnosa koji su od 2008. na niskom nivou zbog nesuglasica u vezi sa Tibetom. Francuski predsednik je, sa suprugom Karlom Bruni, posetu Kini započeo obilaskom grobnice prvog kineskog cara u gradu Sijanu, gde se nalaze i slavni “ratnici od terakote.”

XS
SM
MD
LG