Linkovi

Novi kinesko-britanski trgovinski sporazumi


Kineska i britanska zastava tokom posete kineskog premijera Ven Djiabaoa kompaniji MG u Birmingemu, Engleska, 26. juni, 2011.

Britanija i Kina dogovorile su nove trgovinske sporazume u vrednosti 2,2 milijarde dolara, saopštili su zvaničnici dve zemlje danas u Londonu. Dogovor je objavljen posle sastanka kineskog premijera Vena Đibaoa i britanskog premijera Dejvida Kamerona, tokom trodnevne posete tog visokog kineskog zvaničnika Britaniji. Ven je juče posetio fabriku automobila Longridž MG u Birminghemu, koja je u kineskom vlasništvu i u kojoj je prvi put u 15 godina prikazan jedan novi model tog vozila. Kineski premijer je to nazvao snažnim simbolom prijateljstva između Londona i Pekinga.

Ispred fabrike, grupa demonstranata je zahtevalo slobodu za Tibet koji se nalazi pod kineskom upravom. Na nekoliko plakata bila je ispisana parola „Kamerona i Ven, prvo ljudska prava, a posle trgovina.“

Kasnije u toku dana Ven je prisustvovao jednoj kraćoj pozorišnoj predstavi u Šekspirovom centru u Stratfordu na Ejvonu, mestu rođenja slavnog pisca.

Posle susreta sa Kameronom, kineski premijer odlazi u posetu Nemačkoj, gde zvaničnici navode da će jedna od tema razgovora biti pitanje ljudskih prava.

Kina pokazuje sve veći interes za Evropu, ali stanje ljudskih prava ostaje važno pitanje za evropske lidere. Kineska vlada je podvrgnuta oštroj kritici zbog gušenja disidenata i investicija koje ulaže u afričke zemlje u kojima vladaju autoritarni režimi.

XS
SM
MD
LG