Linkovi

EU traži pomoć Kine


Direktor Evropskog stabilizacionog fonda na konferenciji za novinare u Pekingu

Direktor Evropskog stabilizacionog fonda, Klaus Regling danas je u Pekingu pokušao da ubedi kineske zvaničnike da pomognu u finansiranju mera za prevazilaženje dužničke krize u Evropi, o kojima je juče postignut dogovor. Zamjenik kineskog ministra finansija je nakon susreta sa Reglingom međutim rekao da će Kina, pre donošenja odluke o investiranju u fond vredan hiljadu 400 milijadi dolara, sačekati da se razjasne određeni detalji i da se sprovedu ozbiljna istraživanja.

Visoki evropski zvaničnik posjetio je kinesku prijestonicu dan nakon što su evropski lideri postigli sporazum o povećanju stabilizacionog fonda na hiljadu i 400 milijardi dolara kako bi pomogli državama poput Grčke, Italije i Španije da budu likvidne i izbjegli novu globalnu recesiju. Klaus Regling kazao je da ne očekuje da postići sporazum sa Kinom, ali da očekuje od te zemlje da nastavi da kupuje obveznice fonda.

“Devizne rezerve Kine povećavaju se svakog mjeseca, tako da postoji potreba za ulaganjem. To mi je i potvrđeno u razgovorima sa kineskim vlastima, koje su zainteresovane za pronalaženje atraktivnih, solidnih i bezbjednih prilika za investiranje. Zadovoljan sam što se za obveznice fonda u prošlosti smatralo da spadaju u tu kategoriju, tako da sam optimista da ćemo imati dugoročan odnos, zato što ćemo nastaviti da obezbjeđujemo bezbjedne i atraktivne prilike za investiranje.”

Peking je međutim saopštio da, prije donošenja odluke, želi više detalje o planovima za povećanje evropskog stabilizacionog fonda. Zamjenica kineskog ministra inostranih poslova, Fu Jang, izrazila je pak nadu da Kina može da pomogne Evropi da se oporavi od finansijske krize i istovremeno doprinese poboljšanju odnosa dva regiona.

“Ne smatramo da će Evropa jednostavno da doživi krah. Nadamo se da će borba protiv ove krize doprinijeti poboljšanju uzajmnog razumjevanja i povjerenja Kine i Evrope i produbiljivanju njihove saradnje. Takođe se nadamo da ova kriza može da bude prilika za sve nas da postignemo napredak.”

Analitičar Londoske kapital grupe, Engus Kembel, kaže da postoji međusobna zavisnost Kine i Evrope.

"Stabilna i snažna Evropa je u interesu Kine. Takođe je u našem interesu, da Kina ulaže u Evropu.”

Kina je redovni kupac obveznica fonda, koje imaju najviši kreditni rejting, i oko četvrtina njenih rezervi je u valutama koje su vezane za euro, dok joj je Evropa najveći trgovinski partner. Pojedini Evropljani međutim strahuju od mogućeg kineskog uticaja i nagovještaja da bi Peking mogao da zatraži političke ustupke. Analitičar Zao Šjaolei smatra da ne postoji razlog za zabriunutost.

Kina ima veliki broj problema na unutrašnjem panu, duboke strukturne probleme. Ne smatramo da zbog viška deviznih rezervi imamo veliki uticaj na svijet i ne planiramo da ih koristimo kao oružje.

Francuska je ranije saopštila da bi kineska investcija podstakla povjerenje, u trenutku kada je ono neophodno.

XS
SM
MD
LG