Linkovi

EU za izmenu trgovinske prakse u Kini


Kineski premijer i predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije na samitu u Briselu
Kineski premijer i predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije na samitu u Briselu

Evropska unija traži od Kine da promeni svoju trgovinsku praksu. Takođe, da prekine tehnološku krađu, falsifikovanje i diskriminaciju stranih firmi.

Na samitu u Briselu sa kineskim premijerom Venom Đijabaom, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je naglasio da su komercijalni odnosi Evrope i Kine vitalni za globalnu ekonomiju. Prošle godine, bili su vredni 327 milijardi eura.

„Evropsko-kineski trgovinski odnosi su među najvažnijim na svetu i glavni su izvor bogatstva, zapošljavanja, razvoja, inovacije, za obe strane. Tačno je da bi takođe trebalo da se usredsredimo na jačanje odnosa u drugim sektorima.“

„Ovo je kreativan trenutak u istoriji naše kulturne razmene. On simbolizuje novu etapu naše kulturne razmene i korak napred u sveukupnim odnosima Kine i Evropske unije“, naveo je kineskki premijer.

Nadležni iz takozvane eurozone su juče pokušali da privole Kinu da omogući brži rast vrednosti juana. Ipak, to se i dalje ne zahteva, uprkos sve češćem pominjanju mogućih globalnih „valutnih ratova“.

XS
SM
MD
LG