Linkovi

Kina umanjuje značaj ekonomske pozicije


Kineski funkcioneri i mediji umanjuju značaj vesti da je kineska ekonomija postala druga po veličini u svetu, insistirajući da je Kina zemlja u razvoju, sa milionima siromašnih građana.

Kineski ministar trgovine Jao Đijan, pozvao je novinare da posvete jednaku pažnju niskoj stopi prihoda po stanovniku kao brzo rastućem bruto domaćem proizvodu.

Prema podacima, juče objavljenim u Tokiju, kineski BDP je u aprilu, maju i junu pretekao japanski, čime je Kina postala druga najveća ekonomija u svetu, posle Sjedinjenih Država. Prosečni prihod u Kini, međutim, još uvek iznosi samo jednu desetinu prosečnih primanja u Japanu.

Kineski dnevnik Global tajms, koji je pod kontrolom kineske Komunističke partije, upozorava danas da je nova ekonomska moć donela Kini "zavist" i neželjenu pažnju. Peking je izložen međunarodnom pritisku da učini više na suzbijanju klimatskih promena, kao i da dozvoli realnu vrednost svoje valute.

Tokom konferencije za novinare u Ministarstvu trgovine, ministar Jao je istakao da desetine miliona Kineza još žive ispod zvanične granice siromaštva. On je dodao da vlada mora da stavi naglasak na ekonomski razvoj i poboljšanje životnog standarda običnih građana.

XS
SM
MD
LG