Linkovi

Kineski proizvodjači sele se dublje u unutrašnjost


Kineski proizvodjači sele se dublje u unutrašnjost

Ekonomisti kažu da odluka Kine da dopusti veću fluktuaciju vrednosti juana neće imati neposredni uticaj na globalnu trgovinu niti na američki trgovinski deficit sa Kinom. Medjutim, sve češći zahtevi za povećanje plata u kineskim priobalnim proizvođačkim centrima, u kombinaciji sa neizbežnim povećanjem potcenjene vrednosti kineske valute, mogli bi da trajno izmene kinesku proizvodnu industriju.

Uprkos odluci Kine da dozvoli svojoj valuti veću fleksibilnost, vrednost juana je praktično ista, odnosno samo pola procenta veća otkada je Peking prestao da vezuje juan za američki dolar. Peking nije voljan za bilo kakve nagle poteze jer bi i sasvim blag, petoprocentni rast, mogao da dovede do većih troškova proizvodnje i smanjenja radnih mesta.

„Vladu pre svega brine mogući rast nezaposlenosti, a potom i pritisak izvoznika jer su mnogi od njih u državnom vlasništvu“, ističe Čarls Kapčan iz Saveta za odnose sa inostranstvom.

Kapčan kaže da je vrednost juana možda čak 40 odsto niža od realne, zbog čega je kineska roba jeftinija.

Mislim da će ona znatno porasti, ali da li će to imati ogromni uticaj? Pretpostavimo da juan poraste za recimo pet odsto. Da li će to znatno izmeniti globalnu ekonomiju? Ne. Da li je ovo početak promene kineske politike koja bi postepeno mogla da dovede do povećanja vrednosti te valute i uspostavljanja ravnoteže? Da.

Rebalansiranje je možda već u toku u Kini. U očekivanju veće cene rada, neki kineski proizvodjači preseljavaju fabrike u unutrašnjost, gde je radna snaga jeftinija.

Kong Šangžong je menadžer kompanije Optoelektroniks tehnolodži, koja proizvodi LED sijalice.

Fabrike se sele u unutrašnjost ne samo da bi pronašle radnike i smanjile troškove proizvodnje, već da bi proširile svoj biznis i izašle u susret domaćoj potražnji i razvile kinesko tržište.“

Nedavni radnički nemiri, kao i široko publikovana samoubistva radnika u fabrici Fokskon, koja proizvodi ajfon – koja su dovela do porasta plata – doprinose ubrzavanju migracije fabrika iz kineskog priobalja u područja u unutrašnjosti, kao što je Ganžu.

Zen Veilin je zamenik direktora razvojne zone Ganžua.

BNP razvojne zone je u 2009. bio 5,12 milijardi juana ili 754 miliona dolara. Mislim da će kroz pet godina ta cifra biti četiri puta veća.“

Profesor sociologije Ji Šianrong slaže se da Kina nije u opasnosti da joj uskoro ponestane jeftina radna snaga.

Neki se pitaju kako smo bili u stanju da godinama obezbedjujemo jeftinu radnu snagu i kažu da će taj izvor 2015. početi postepeno da se smanjuje. Ali ne slažem se s tim. Seoska populacija je ogromna - dve trećine ukupnog stanovništva.“

Kineska ekonomija zabrinjava lidere Grupe 20, koji su se nedavno okupili u Torontu. Američki i evropski lideri kažu da bi veća vrednost juana doprinela uspostavljanju ravnoteže na globalnom tržištu.

Medjutim, neki kažu da bi kinesko najveće bogatstvo – jeftina radna snaga – moglo još niz godina da očuva Kinu na položaju proizvodne sile.

XS
SM
MD
LG