Linkovi

Stiže pomoć žrtvama zemljotresa u Kini


Kineski funkcioneri ubrzano šalju pomoć u zapadni deo zemlje, pogođen snažnim zemljotresom u kojem je u oblasti Tibetanske visoravni stradalo najmanje 400 a povređeno 10 hiljada ljudi.

Zemljotres jačine 6,9 stepeni Rihterove skale porušio je zgrade, uništio puteve i presekao dovod struje i telefonskih veza u pokrajini Ćinghai, koja se graniči sa Tibetom. Posle zemljotresa došlo je do niza jakih naknadnih potresa, od kojih je najveći bio magnitude 6,3 stepena.

Epicentar glavnog zemljotresa bio je u tibetanskom okrugu Jušu, u južnom delu pokrajine Ćinghai. Spasilačke ekipe rade na iskopavanju zatrpanih u ruševinama, a na stotine vojnika poslate su u tu oblast da pomognu u akcijama spasavanja.

Državna novinska agencija Šinhua navodi da su predsednik Hu Đintao i premijer Ven Đijabao izdali naređenje lokalnim vlastima da preduzmu sve moguće mere za spasavanje ugroženih. S obzirom da su mnogi građani primorani da borave napolju, na niskim temperaturama, vlada pokrajine Ćinghai saopštila je da hitno šalje u region 5.000 šatora i 100.000 kaputa i ćebadi. Međutim, lokalni komandant policije u Ćinghaiju izjavio je za kinesku državnu televiziju da vlastima nedostaje adekvatna oprema da odgovore na katastrofu.

XS
SM
MD
LG