Linkovi

Sporne vrednosti kineske i japanske valute


Kineska centralna banka
Kineska centralna banka

Članovi američkog Kongresa ponovo razmatraju predloge za uvođenje dodatnih tarifa na kinesku robu i druge akcije u cilju vršenja pritiska na Peking da obustavi veštačko održavanje vrednosti svoje valute.

Kongresmen Tim Rajan danas je izjavio u Odboru za vladine izdatke, u Predstavničkom domu, da se kineska valuta drži ispod prave vrednosti za čak 40 odsto, što kineskoj robi pruža nepravednu prednost na svetskim tržištima. Rajan je rekao da je taj zakon potreban kako bi se izvršio snažan pritisak na Kinu da izmeni svoju politiku.

Lin Dženkins, članica Predstavničkog doma iz Kanzasa, koji izvozi poljoprivredne proizvoda u Kinu vredne milijarde dolara, apelovala je međutim na svoje kolege da osiguraju da bilo kakva evenutalna akcija ne nanese štetu američkoj ekonomiji. Ona je ukazala da izvoz poljoprivrednih proizvoda u Kinu raste i da podržava stotine hiljada radnih mesta u Americi. Američki sekretar za finansije Timoti Gajtner trebalo bi sutra u Kongresu da svedoči po pitanju kineske valute.

Predsednik Svetske banke Robert Zelik, u međuvremenu, je izjavio je da bi jača valuta pomogla Kini da sprovede potrebne ekonomske reforme, ali da ne bi doprinela rešavanju sporova sa njenim trgovinskim partnerima.

Zelik je to izjavio posle razgovora sa kineskim zvaničnicima u Pekingu, dodavši da bi snažnija valuta pomogla Kini da smanji zavisnost od uvoza i pospeši rast. Snažniji juan bi takodje omogućio kineskim potrošačima da kupuju uvoznu robu po nižim cenama.

Istovremeno, japanska vlada intervenisala je na svetskim tržištima da bi oborila vrednost jena koji je juče dostigao najviši kurs u odnosu na američkig dolar u poslednjih 15 godina.

Ministar finansija Jošihiko Noda rekao je novinarima u Tokiju da je japanska centralna banka prodala jen i kupila američke dolare, ali nije precizirao o kakvim iznosima se radi. Posle intervencije kurs jena iznosio je više od 85 za dolar u odnosu na ranijih 82,87. Preterano visok kurs jena poskupljuje japansku robu na svetskim tržištima, a ministar Noda je nagovestio da će vlada intervenisati i ubuduće ukoliko se slične situacije ponove.

XS
SM
MD
LG