Linkovi

Kina "više zabrinuta" zbog iranskog nuklearnog spora


Kina je saopštila da je postala "više zabrinuta" zbog iranskog nuklearnog spora sa zapadnim zemljama, ali ne pokazuje znake da podržava pozive za uvođenje novih sankcija Teheranu.

Kineski ministar inostranih poslova Jang Đeići izrazio je porast zabrinutosti zbog te situacije na današnjoj konferenciji za medije u Pekingu, koju je održao zajedno sa svojim britanskim kolegom Dejvidom Milibendom.

Jang je ponovio stav Kine da iranski nuklearni spor mora da se reši miroljubivim pregovorima, dodajući da sankcije "ne pružaju suštinsko rešenje" za taj problem.

Britanija, Sjedinjene Države i njihovi saveznici vrše pritisak na Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da uvede nove sankcije Teheranu zbog odbijanja da prekine obogaćivanje uranijuma, za koji zapadne zemlje tvrde da bi mogao da se upotrebi za izgradnju nuklearnog oružja. Britanski sekretar za inostrane poslove je rekao da u svetu raste zabrinutost zbog iranskih nuklearnih ciljeva.

Kina je jedina od pet članica Saveta bezbednosti koje imaju pravo veta, koja nije pokazala interes za uvođenje dodatnih sankcija. Teheran tvrdi da njegov nuklearni program ima miroljubivu svrhu.

XS
SM
MD
LG