Linkovi

Kontroverzna popularnost Boa Šilaja


Bo Šilaj

Smenjeni kineski političar Bo Šilaj i dalje je izuzetno popularna ličnost ako pitate ljude na ulicama Čongćinga, grada kojim je upravljao kao sekretar Komunističke partije više od četiri godine. Medjutim, nisu svi u gradu nesrećni zbog njegovog odlaska sa scene.

Izmaglica se diže iznad ušća reke Djialing u Jangce, u Čongćingu. Ova nekada uspavana rečna luka, duboko u unutrašnjosti Kine, poslednjih decenija je doživela eksplozivni rast i prerasla u jednu od najvećih svetskih opština, sa oko 30 miliona stanovnika. Bo Šilaj ostavio je pečat na taj grad politikom koja je privukla pažnju širom Kine. Mnogi gradjani, kao što je prevodilac sa kineskog na engleski, Pen, kažu da su bili veoma razočarani kada su čuli da je Šilaj smenjen.

Prvo sam bila šokirana, onda sam osetila sažaljenje. Meni lično se on i dalje dopada, bez obzira na to šta je uradio. Mislim da je bio dobar lider.”

Pen nije jedina. Prodavac Čen misli da bi se 99 od 100 stanovnika Čongćinga izjasnilo da još voli Boa. On smatra da je bivši lider žrtva političke borbe, ali ne želi da govori o tome.

Jedan taksista, koji nije želeo da se predstavi, kaže da su vlasti poslale efikasnu poruku njegovim pristalicama kada su ugušile male demonstracije u znak podrške Bou.

Ko se usudjuje da to uradi? Niko. Niko nije dovoljno hrabar.”

Dve poznate kampanje koje je Bo vodio u Čongćingu uključivale su boje. Jedna se zvala “pevajmo crveno” - što je ljude podsticalo da pevaju nostalgične komunističke pesme. Bloger Alan Žang kaže da se kampanja zasnivala na prinudi.

“Na primer, ako vaše odeljenje nije želelo da učestvuje u programu crvenih pesama, to je smatrano političkim činom. To je značilo da vaša politička dostignuća nisu dobra. Ako bi neka škola rešila da ne učestvuje, to je moglo da se negativno odrazi na to da li će njeni učenici biti izabrani da se pridruže Partiji. Sve je bilo fanatične prirode.”

Druga kampanja zvala se “udari na crno” – akcija suzbijanja organizovanog kriminala u okviru koje je policija uhapsila oko pet hiljada ljudi.

“To je stvorilo društveni fenomen da su oni za koje bi se posumnjalo da su gangsteri bili proglašeni gangsterima. Sledećeg dana svako je mogao da se nazove gangsterom, jer ništa nije bilo odredjeno ili legalno kod tih optužbi. Obični ljudi su mogli da postanu žrtve što je moglo da stvori osećaj represije medju gradjanima.”

Nezavisni akademik Vang Kang naziva Boa “hrabrim i odlučnim” ali kaže da su političke metode bivšeg lidera mogle da Kinu ponovo vrate u haos ere Mao Zedonga.

“Da je Bo Šilaj ušao u stalni komitet politbiroa, najviši nivo vlasti u Kini, verujem da je postojala mogućnost da se dogodi nova Kineska kulturna revolucija. Bilo bi teško izbeći vladavinu terora.”

Pre odlaska iz Pekinga, Glas Amerike je tražio intervju predstavnika gradske vlade Čongćinga. Njen portparol je pristao da popije čaj sa našom novinarkom, ali je odbio da da bilo kakvu zvaničnu izjavu.XS
SM
MD
LG