Linkovi

Stogodišnjica revolucije u Kini


Predsednik Hu Đintao, bivši predsednik Đijang Cemin i premijer Ven Đijabao na ceremoniji obeležavanja stogodišnjice revolucije u Kini

Kina obeležava stogodišnjicu revolucije kojom je završeno dva milenijuma gotovo neprekidne carske vladavine. Današnje manifestacije u Pekingu protekle su u znaku zahteva za ponovno ujedinjenje Kine i Tajvana i neočekivanog javnog nastupa ostarelog bivšeg kineskog predsednika Đijanga Cemina.

Sadašnji predsednik Hu Đintao, obraćajući se najvišim zvaničnicima Komunističke partije, istakao je da ponovno ujedinjenje na miran način zadovoljava temeljne interese kineskog naroda. Hu je takođe zatražio od partijskih vođa da pojačaju kinesko protivljenje nezavisnosti Tajvana. Predsednik je iskoristio priliku da pozove Peking i Tajpej da „sarađuju na miroljubivoj rezoluciji o bilateralnim odnosima“, istovremeno jačajući „ekonomsku konkurentnost na obe strane Tajvanskog moreuza“.

Bivši predsednik Đijang je prisustvovao svečanosti posle rasprostranjenih višemesečnih medijskih spekulacija da je preminuo, odnosno da je na samrti. 85-ogodišnji Đijang se nije pojavio u javnosti početkom jula, na proslavi kojom je obeležena 90. godišnjica osnivanja Komunističke partije. Njegovo odsustvo je podstaklo intenzivne medijske spekulacije u Hongkongu o njegovom zdravstvenom stanju, pri čemu se u nekim izveštajima tvrdilo da je preminuo, a u drugim da je na samrti u bolnici u Pekingu.

XS
SM
MD
LG