Linkovi

Rudari će biti zatrpani nekoliko meseci


Više od dve nedelje posle rušenja konstrukcije rudnika u Čileu, gotovo sve nade da je neko od 33 rudara preživeo, počele su da umiru. Neočekivani obrt dogadjaja u nedelju, kada je uspostavljen kontakt sa žrtvama, izazvao je ogromnu radost, ali ne i kraj mukama s obzirom da izvlačenje iz okna može da potraje čak 4 meseca. Najbitnije je, kažu stručnjaci, da rudari tokom tog perioda ostanu prisebni.

U prvom telefonskom razgovoru sa spoljnim svetom posle nesreće 5. avgusta, 33 rudara koji su uspeli da prežive 19 dana zatrpani na oko 700 metara pod zemljom, zapevali su himnu - iako svesni da neće hodati po površini zemlje najverovatnije do decembra.

Čileanski ministar rudarstva, Lorens Golborn, poručio im je da je cela zemlja uz njih.

“Ceo Čile juče je slavio. Svuda u zemlji su proslavljali što smo uspostavili kontakt sa vama. Kada budu saznali da smo razgovarali preko telefona, biće još srećniji.”

Rudari su u nedelju zakačili poruku na bušilicu u kojoj su napisali da su živi i zdravi, što je izazvalo opštu radost članova porodica, baš kao i video snimak jednog od njih, načinjen video kamerom koja je spuštena pod zemlju.

Kada se početkom avgusta konstrukcija rudnika bakra u Čileu srušila, rudari su se sklonili u pomoćno okno, a potom rasporedili po okolnim tunelima. Preživeli su jedući po 2 kašičice tunjevine, biskvit i gutljaj mleka na svakih 48 sati.

“Neki ovo vide kao neuspeh, jer su rudari i dalje pod zemljom. Ja ovo vidim kao neverovatan uspeh, jer su oni do sada preživeli i doživeće i kraj spasavanja”, kaže Elen Smit, urednica programa "Vesti o rudarskoj bezbednosti i zdravlju".

Rudnik je trenutno vrlo nestabilan, a jedini način za dostavljanje pilula za hidrataciju i poruka podrške članova porodica zatrpanim rudarima je pomoću kapsula.

“Uspeli smo da osposobimo tzv. ‘pupčanu vrpcu’ kroz koju sada možemo da komuniciramo sa rudarima i šaljemo im potrepštine”, objašnjava menadžer rudnika, Andres Sugaret.

Opasan i mukotrpan plan za spasavanje zatrpanih rudara jeste probijanje otvora širine oko 65 cm, kroz koji će se izvlačiti jedan po jedan. Medicinski stručnjaci kažu da zatrpanim rudarima ne prete bolesti, ali da će problem biti njihovo mentalno zdravlje, pogotovo činjenica da neće znati datum izlaska na površinu.

U poruci upućenoj supruzi, Mario Gomez je dotakao suštinu onoga sa čime će zatrpani rudari morati da se nose kako bi preživeli – strpljenje i veru. “Bog je veliki i uz njegovu pomoć ću izaći živ”, napisao je Gomez. Njegova supruga, koja od nesreće ne prestaje da se moli, kaže da će čekati koliko god je potrebno da joj suprug bude spasen iz rudnika u koji, kako tvrdi, više nikada neće da kroči.

XS
SM
MD
LG