Linkovi

Obuka plivanja za malu decu


Obuka plivanja za malu decu

Davljenje je vodeći uzrok smrti nesrećnim slučajem širom sveta. To je takođe vodeći uzrok iznenadnih smrtnih slučajeva američke dece između jedne i tri godine i globalno vodeći uzrok smrti dece ispod četiri godine. Nijedan roditelj ne bi trebalo da doživi ono što je iskusila Ejmi Dejvis kada se njen dvogodišnji sin Trevor udavio u komšijskom bazenu. Zato se ona uključila u rad organizacije koja podučava malu decu i roditelje kako da prežive u vodi. Prenosimo njeno, ali i iskustva sa srećnim krajem, mnoge dece koja sada znaju kako da se spasu u vodi.

Trinaestomesečna Fin Kempbel plutala je kao plutani čep već drugog dana svog učešća u programu obuke plivanja za malu decu. Fin je jedna od hiljade beba i male dece koja uče kako da se održe na vodi. Zvuči jednostavno, ali Melodi Kalavej iz programa obuke plivanja za decu kaže da je plutanje tehnika koja mora da se nauči.

"Znati kako da se održite na vodi nije instinkt. Mi podučavamo tu veštinu kroz dodir, tako da se radi o senzornoj motoričkoj sposobnosti. Mi ih podučavamo kako da se okrenu na leđa i plutaju, posle čega deca od jedne do šest godina starosti uče kako da da plivaju i plutaju dok ne budu na sigurnom ili se uhvate za zid bazena“, kaže Kalavej.

Bebe i mala deca uče veštine preživljavanja na časovima gde svako dete ima svog trenera, pet dana nedeljno po deset minuta. Roditelji moraju da se obavežu da će redovno dovoditi decu na časove najmanje mesec dana.

"Mi ih podučavamo senzornim motoričkim sposobnostima kako bi znali šta da urade ako se nađu u vodi sasvim sami“, objašnjava Kalavej.

Dvogodišnji Trevor Dejvis možda bi bio živ danas da je bio obučen za ovaj metod samo-spasavanja. Njegova majka, Ejmi Dejvis kaže da je njen energični i znatiželjni sin upao u duboki deo komšijskog bazena u potrazi za svojim naočarima za sunce. Ona kaže da će je osećaj krivice, zbog toga što je glavu okrenula samo na minut, pratiti celog života.

"Oduvek sam bila majka koja je brinula o svojoj deci i starala se o njihovoj bezbednosti. Znam da ako se to dogodilo nama, može da se dogodi bilo kome, a ne želimo da iko mora da prođe kroz to“, priča Ejmi.

Ejmi Dejvis, njen suprug, prijatelji i porodica prikupili su novac za osnivanje Programa obuke plivanja za decu, u Vašingtonu i okolini. Oni sada sponzorišu šest instruktora i novčano pomažu porodicama koje ne mogu da priušte učešće svoje dece u programu. Ejmi Dejvis kaže da su joj pisma zahvalnosti koje je primila od roditelja donekle ublažila dugotrajni bol.

"Veoma je teško, i to je nešto o čemu govorimo svakog dana, a jednostavno moramo napred“, kaže majka pokojnog Trevora Dejvisa.

Metod programa obuke plivanja za decu sada se primenjuje u mnogim gradovima u Sjedinjenim Državama i u deset zemalja širom sveta.

XS
SM
MD
LG