Linkovi

Večeras četvrta republikanska debata


Pripreme za večerašnju republikansku debatu u Milvokiju

Predsednički pretendenti republikanske stranke održavaju četvrtu debatu večeras u Milvokiju, u Viskonsinu u jeku oscilacija u popularnosti i intenziviranih medjusobnih napada.

Donald Tramp je u ponovo u žiži interesovanja pošto je bio domaćin popularne TV emisije “Saturday night live” iako su demonstranti koji se protive njegovoj kandidaturi protestovali ispred zgrade.

Pred četvrtu debatu, Tramp sada zaostaje iza svog rivala Bena Karsona, koji nastoji da se odbrani posle kontradikornih izjava o svojoj prošlosti.

“To što vi pokušavate da mi nagomilate će mi zapravo pomoći jer kad idem na skupove za potpisivanje knjige i vidim hiljade ljudi oni kažu: Ne dozvolite da vas mediji sruše.”

Debata će takodje biti test za Džeba Buša, čija popularnost je opala prema nedavnim anketama, ali koji ostaje fokusiran na to da kampanji udahne novu energiju.

“Neću da se odreknem optimizma i stavim plašt gnevnog agitatora niti želim bilo koga da unizim da bih se ja osećao velikim.”

Nova knjiga o iskrenim mišljenjima njegovog oca, bivšeg predsednikia Džordža Buša starijeg, je ponovo dovela u fokus nepopularni predsednički mandat njegovog brata Džordža W. Buša , kaže analitičar Norm Ornstin:

“Džeb Buš ima sada dilemu da je zatočen u telu jednog Buša i ne može, niti želi da se distancira od politike njegovog brata ili oca što je neophodno ako želi da povrati dominantan položaj.”

Bušova popularnost opada što je stvorilo prostor za druge pretendente koje podržava stranački establišment.

“Mislim da je Džeb Buš bio osoba za koju su mislili da će to najverovatnije uspeti. Medjutim, sada dok se donose odluke o Džebu Bušu pruža se istinska prilika senatoru sa Floride Marku Rubiju i guverneru Ohaja, Džonu Kejsiku”, kaže Ford O Konel, republikanski strateg.

U glavnom delu večerašnje debate učestvovaće samo osam republikanskih pretendenata.

XS
SM
MD
LG