Linkovi

Posudje od livenog gvoždja ponovo u modi


"Lodž Kast Ajron" je poslednja kompanija u SAD koja i dalje dnevno proizvodi tiganje od livenog gvoždja.

Svaki kuvar sa američkog juga će vam reći da nijedna kuhinja nije kompletna bez tiganja od livenog gvožđa. Pržena piletina, prženi krompir, kukuruzni hleb i kolači od voća, južnjački su specijaliteti koji se najbolje pripremaju u posuđu od livenog gvožđa. Brige zbog holesterola i povećane upotrebe lakših, teflonskih tiganja, proteklih decenija su smanjile popularnost gvozdenog posuđa, ali ono proteklih godina odjednom ponovo ulazi u modu.

Između reke Tenesi i bregova okruga Marion, smešten je gradić Saut Pitsburg u državi Tenesi. Sa svega 3200 stanovnika, gradić ima jedan razlog za slavu: livnicu metala nazvanu „Lodž kast ajron“. „Lodž“ je poslednja kompanija u zemlji koja na dnevnoj bazi proizvodi posuđe od livenog gvožđa. Njen izvršni direktor je Bob Kelerman.

Proizvodimo oko 36.000 kilograma posuđa od livenog gvožđa dnevno. Imamo dve linije visoke proizvodnje i svaka linija proizvede više od 400 odlivaka na sat, a pored toga radi se u dve smene od po deset sati, tako da i sami možete da izračunate.“

Matematici dodajemo i uspešnu četvrtu generaciju porodičnog biznisa, koji se bavi proizvodnjom posuđa od livenog gvožđa više od jednog veka. Kompanija je imala nekoliko jakih konkurenata u Americi, ali su svi oni prekinuli proizvodnju pre mnogo godina.
Kelerman kaže da je ulaganje u nove tehnologije ključ opstanka kompanije.

Ponovo smo ulagali svake godine u moderniju mehanizaciju. Da se tokom godina nismo mehanizovali, odavno bismo prestali da radimo. Pojedinih godina smo preživeli uprkos sopstvenim problemima.“

"Lodž kast ajron" već prodaje svoje posudje u Japanu, Rusiji i na Filipinima.
"Lodž kast ajron" već prodaje svoje posudje u Japanu, Rusiji i na Filipinima.

Kompanija je nastavila sa inovacijama. Ispostavlja se da je najskorije poboljšanje postalo reklamno blago. Pre nekoliko godina kompanija je počela da prilagođava posuđe za upotrebu pre nego što izađe iz fabrike. Ulje mora da se zagreje i prodre u pore tiganja od livenog gvožđa pre prve upotrebe… čega se mnogi kuvari pribojavaju.

Za samo pet godina smo prešli put od nijedne fabrički pripremljene posude, do toga da se sada svaka fabrički preparira. A naše načelo, kada smo to uveli, glasi da je trebalo da se setimo toga pre sto godina.“

„Lodž“ je razvio sopstveni postupak za postojanu proizvodnju posuđa od livenog gvožđa sa odgovarajućim karakteristikama. Kontrolor kvaliteta u livnici je tehnički menadžer, Lari Rejdo.

„Imamo spektrometar, tako da za nekih 45 sekundi tačno znamo kojih 19 različitih elemenata možemo da prilagodimo. Tačno znamo šta topimo i tačno znamo sastojke našeg posuđa.“

Kompanija je takođe prihvatila japanski stav prema poboljšanju kvaliteta svojih proizvoda – pomoću usavršavanja svojih radnika.

Svako ovde u livnici ‘Lodž’ može da baci odlivak. Svako, od meljača, do finišera, pakera... svi mi praktično možemo da zaustavimo liniju proizvodnje“, priča Rejdo.

Mnogi kuvari smatraju da je gvoždje idealni provodnik toplote.
Mnogi kuvari smatraju da je gvoždje idealni provodnik toplote.

Ali usavršena tehnologija i tehnike upravljanja nisu cela priča. „Lodž“ takođe ima koristi od neke vrste renesanse livenog gvožđa.

U hotelu „Hermitidž“, u obližnjem Nešvilu, glavni kuvar Tejlor Braun koristi posuđe od livenog gvožđa za pripremu i serviranje nekih od načuvenijih specijaliteta. Hrana bogata holesterolom na američkom jugu je u jednom periodu izašla iz mode…. ali Braun kaže da su južnjačka kultura i hrana odjednom ponovo popularni.

„Jug je ponovo u modi. Ljudi uživaju u onom što pravimo, uživaju u tradiciji naše kulture o kojoj treba da se priča, da se govori i da se dalje prenosi. A gde to može da se radi nego kad se svi okupe oko stola.“

„Lodž kast ajron“ je na vrhu tog talasa, iznoseći na tržište desetine novih proizvoda, od gvozdenih tiganja za pripremu kineskih jela, do holandskih pećnica za otvorenu vatru.

Kelerman postaje veoma emotivan kada priča o tome šta bi njegov čukundeda danas mislio o svojoj maloj livnici.

Mislim da bi stari Džo Lodž i ostali u porodici kojih više nema, bili ponosni na kompaniju kada bi je danas videli.“

Kompanija „Lodž kast ajron“ pokušava da se probije i na međunarodnom tržištu da bi nastavila da se razvija. Njeno posuđe se sada prodaje i u Japanu, Rusiji i Filipinima.

XS
SM
MD
LG