Linkovi

Aktivisti: Muslimani bi trebalo da prihvate slobodu izražavanja


Međunarodna mreža za prava karikaturista

Borac za zaštitu novinara i medija Robert Rasel, inače pravni zastupnik grupe karikaturista, smatra da muslimani treba bolje da shvate zapadne ideje o slobodi govora, čak i kada je poruka uvredljiva za njihovu veru.

Irska policija uhapsila je nedavno sedmoro ljudi, među kojima i jednu američku državljanku, osumnjičenih za planiranje ubistva švedskog karikaturiste Larsa Vilksa. Jedan od ogranaka terorističke mreže Al-kaida pozvao je na ubistvo švedskog karikaturiste, zato što je nacrtao proroka Muhamada sa telom psa. Irske vlasti su povezale neke od osumnjičenih sa američkom državljankom, Kolin Larouz za koju američki zvaničnici tvrde da je pokušala da regrutuje atentatore.

Kolin LaRouz, koja sebe naziva Džihad Džejn, optužena je za pružanje materijalne pomoći teroristima. Bivši zvaničnik Stejt departmenta, Robert Rasel kaže da razume zašto je Vilksova karikatura, iz 2007., uvredljiva za neke Muslimane.

„U Islamu, svinje se smatraju 'haramom', tabuom, prljavim. Mnogi ljudi na Zapadu ne shvataju da je i pas haram. Psi se smatraju prljavim i haramom, baš kao svinje.“

Rasel vodi Međunarodnu mrežu za prava karikaturista, a dosada je branio karikaturiste koji su hapšeni, mučeni, pa čak ubijani. Rasel kaže da je Vilks možda preterao u isticanju prava na slobodno izražavanje, ali da su u još većoj zabludi oni koji su umešani u zaveru za njegovo ubistvo. Rasel takodje sakuplja karikature. On pokazuje jednu od prvih kontroverznih karikatura objavljenih u Americi, povezanih sa strepnjama u pogledu Islama.

Karikatura Boba Gora
Karikatura Boba Gora

„Ovo je objavio Bob Gor. To nije prorok Muhamad nego crtež bilo kog islamskog klerika, sa bombom i turbanom.“

Crtež liči na karikaturu Muhamada objavljenu u jednom danskom dnevniku 2005. Karikatura Muhameda sa bombom na turbanu podstakla je nasilne proteste. Rasel kaže da bi ljudi, ogorčeni zbog takvih karikatura, trebalo sami da koriste pravo na slobodu izražavanje, umesto fatvi i pretnji smrću.

Mislim da bi najbolji savet za muslimane bio da koriste svoje pravo na slobodu govora, kao što su to učinili karikaturisti. Molim vas iskoristite svoje pravo na slobodu govora, neka vaši karikaturisti naprave svoje crteže, pišite pisma i šaljite ih novinama.“

Rasel organizuje predstave sa karikaturistima na univerzitetima širom Amerike. Na Američkom univerzitetu, ovde u Vašingtonu, Džoel Pet pokazuje svoje crteže sa predsednikom Obamom.

„Velike uši, velike klempave uši.“

Pet kaže da karikature prikazuju smešnu stranu života, naročito u teškim vremenima.

„U stvari, možda je bolje smejati se nego plakati a ljudska sudbina i tragedija traži i sarkazam, ironiju, satiru, smeh. Šta bi drugo moglo da se čini?“

Kod kuće u svojoj kancelariji u predgrađu Vašingtona, Rasel kaže da muslimani treba bolje da razumeju da su zapadna društva vekovima vodila ratove zbog religije.

„Naučili smo da sekularna sloboda govora obezbeđuje prava za sve i da verska osetljivost i osećanja ne smeju budu ispred prava pojedinca na slobodu izražavanja.“

Rasel dodaje da ne brani nijednu specifičnu karikaturu Šveđanina Vilksa, ali da karikaturisti širom sveta treba da zadrže svoje pravo da provociraju i postavljaju pitanja o svetu u kojem živimo.

XS
SM
MD
LG