Linkovi

Rak drugi vodeći uzrok smrti u SAD

  • Rozen Skirbl

Uprkos unapređenju u prevenciji, dijagnostici i tretmanima, rak je i dalje na drugom mestu na listi vodećih uzroka smrtnosti u Sjedinjenim Državama.

Bolest, u svim svojim oblicima, pogodila je 1,5 miliona Amerikanaca prošle godine, usmrtivši 560 hiljada. Ti podaci objavljeni su u broju časopisa Američkog medicinskog udruženja koji je najvećim delom posvećen istraživanjima raka.

Napredak u borbi protiv raka napravljen je na mnogim frontovima i to je dobra vest, kaže Suzan Gapstur potpredsednica odseka za epidemiologiju u Američkom udruženju za borbu protiv raka - "Stope smrtnosti opale su za oko 21 odsto za muškarce i 12 odsto za žene od 1991. godine“.

Kod muškaraca, 40 odsto tog smanjenja odnosi se na manji broj slučajeva raka pluća. Gapstur kao razloge za to navodi opadanje broja pušača, što je rezultat zakona protiv pušenja, povećanja poreza i obrazovnih kampanja.

Ona kaže da je rano ustanovljavanje raka dojke, raka debelog creva i raka grlića materice takođe doprinelo smanjenju.

"Zapravo, naš najveći uspeh bio je u papanikolau testovima za otkrivanje promena na grliću materice pre nego što se pretvore u rak", kaže Gapstur.

Sedamdeset pet odsto svih slučajeva raka pojavljuje se kod osoba starijih od 55 godina.

Rak drugi vodeći uzrok smrti u SAD
Rak drugi vodeći uzrok smrti u SAD

"Zbog porasta populacije i zbog povećanja broja odraslih koji su sve stariji, najverovatnije je da će broj osoba kojima je postavljena dijagnoza raka porasti ukoliko ne napravimo progres u osnovnoj prevenciji“, objašnjava Suzan Gapstur.

Sa takvim demografskim podacima, rizik od dobijanja raka je jedan prema dva za muškarce i jedan prema tri za žene.

Još jedan podatak u časopisu Američkog medicinskog udruženja je da su starije osobe manje sklone da prime hemoterapiju posle hirurške intervencije zbog zabrinutosti oko sporednih efekata. Ipak oni reaguju na terapiju mnogo bolje.

Urednica časopisa, Ketrin Dianđelis kaže da je u jednom drugom članku opisana nova vrsta usmerenog zračenja za rak pluća koji ne može da se operiše, koje se pokazalo delotvornim u skoro svim slučajevima.

"To su preliminarni rezultati što znači da mi još nemamo odgovor, ali izgleda da smo na tragu nečeg velikog", priča Dianđelis.

Doktorka Dianđelis dodaje da je 11 miliona Amerikanaca danas živo zahvaljujući tome što su ili imali rak koji je moguće preživeti ili su trenutno na tretmanu za rak. Ali, kaže ona, rat protiv raka je daleko od svog kraja. I to delom zato što je bolest, u različitim oblicima, veoma komplikovana.

"Svi vidovi raka dele osnovne crte bolesti, ali ga organi koje napada čine veoma različitim - od načina na koji je prisutan i načina na koji se ponaša do načina na koji bi ga trebalo lečiti. Mislim da je to deo frustracije", zaključuje Dianđelis.

Buduća strategija, kaže ona, mora da bude borba na mnogim frontovima, zasnovana na lekcijama naučenim iz istraživanja, ustanovljavanja bolesti i tretmana.

XS
SM
MD
LG