Linkovi

Kalifornija legalizuje marihuanu?


Uobičajen neonski znak na prodavnicama u Kaliforniji koje prodaju marihuanu za korišćenje u medicinske svrhe
Uobičajen neonski znak na prodavnicama u Kaliforniji koje prodaju marihuanu za korišćenje u medicinske svrhe

Kalifornija je 1996. postala prva američka država koja je dozvolila upotrebu marihuana u medicinske svrhe. Od tada, isti zakon prihvatilo je još 13 američkih država, uljučujući i prestonicu Vašington. Građani Kalifornije u novembru će još jednom imati priliku da izglasaju revolucionarnu promenu kada se budu izjašnjavali o takozvanom “Predlogu 19”, prema kojem bi, uprkos federalnom zakonu koji to zabranjuje – bilo ozakonjeno posedovanje manje količine marihuane u rekreativne svrhe.

Pacijentima u Kaliforniji koji su registrovani korisnici marihuane, taj narkotik je široko dostupan u specijalizovanim zadrugama i klinikama, uz preporuku lekara. Glasači Kalifornije uskoro treba da odluče da li će i zdrave odrasle osobe ubuduće moći, uz oporezivanje, legalno da koriste manje količine marihuane.

“Legalizacijom posedovanja manjih količina marihuane bi se istovremeno omogućila kontrola upotrebe i oporezivanje“, kaže Dejl Skaj Džons, portparol kampanje koja se zalaže za usvajanje “Predloga 19”.

U kalifornijskom gradu Ouklendu, uzgoj kanabisa i pravljenje proizvoda od te biljke razvili su se u uspešnu industrijsku granu. U jednom privatnom centru u Ouklendu, pacijenti dobijaju posebne korisničke kartice i mogu da kupe proizvode koji sadrže marihuanu.

“Ukratko, mi obezbeđujemo sve što se proizvede od konoplje. Majice, torbe, proizvode za negu tela i šampone, ali držimo i lule, kao i zalihe za pušenje. Imamo i puno isparivača, koji su još jedan od načina za korišćenje marihuane u koncentrisanom obliku”, objašnjava menadžer centra, Čad Gilmor.

U Ouklendu se nalazi i centar za obuku uzgajivača, nazvan Ouksterdam univerzitet, po gradu Ouklandu i Amsterdamu, prestonici Holandije u kojoj je upotreba marihuane u bilo kom obliku legalana. Studenti uče kako da uzgajaju marihuana i rukovode specijalizovanim klinikama.

“Ima studenata iz Irana, Japana, sa Filipina, iz Gvatemale, Kostarike i Rusije. Dolaze iz celog sveta”, priča portparolka Ouksterdam univerziteta, Salva Ibrahimi.

Hesus Hernandes je osamnaestogodišnji student iz Alamede u Kaliforniji, koji ima velike planove.

“Planiram da radim u ovoj industriji, zaradim što više novca i u potpunosti iskoristim priliku koja mi se ukazala”, kaže Hernandes.

Lokalni zvaničnici takođe se nadaju razvoju te industrijske grane, jer kako kaže članica gradske skupštine Džin Kvan to bi pomoglo lokalnoj privredi i povećalo prihode od poreza.

“Ili će se marihuana za poterbe lečenja proizvoditi ovde na zapadnoj obali ili će je duvanska industrija - jednog dana, kada se marihuana legalizuje - proizvoditi u drugim državama, poput Virdžinije. U međuvremenu, zbog velikog interesovanja odlučili smo da izdamo dozvole za četiri uzgajivača, a dobili smo preko 100 zahteva. Neki od tih zahteva stigli su od veoma velikih farmaceutskih kompanija”, priča Kvan.

U Ouklendu nema mnogo onih koji se protive upotrebi marihuane, ali istraživanja pokazuju da su glasači u Kaliforniji podeljeni u vezi sa “Predlogom 19”. Pit Danbar, bivši policajac u Ouklendu, a sada šef policije u gradu Plezent Hil, kaže da je marihuana u SAD zabranjena federalnim zakonom i da Plezent Hil neće dozvoliti rad klinikama za marihuanu.

"Ouklend u tome vidi način da poboljša svoj budžetski deficit, jer dispanzere te vrste već imaju i potrebno je samo da se malo promene regulative i te klinike će moći normalno da rade. Žalosno je da se problem deficita rešava prodavanjem marihuane”, smatra Danbar.

O pojedinostima važećeg zakona još se vodi rasprava i nova mera, o kojoj će se glasti u novembru, samo će doprineti neizvesnosti. Pojedini kritičari tvrde da kalifornijske klinike već sada zaobilaze postojeći kalčifornijski zakon prodajući marihuanu. Kako kažu, taj zakon traži od pacijenata ili da marihuana uzgajaju sami ili na kolektivnim farmama, a ne da je kupuju. Očekuje se da bi eventualno usvajanje “Predloga 19” moglo da dovede do brojnih sudskih procesa, a brojni pripadnici policije već neko vreme traže od federalne vlade da se suprotstavi toj meri, ukoliko bude usvojena.

XS
SM
MD
LG