Linkovi

Zabrinjavajući porast porodjaja carskim rezom

  • Viduši Sinha

Dr. Mutahar Fauzia ultrazvukom proverava razvoj bebe Lajke Ahmed

Najnoviji podaci koje su objavili američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju zabrinjavajuće povećanje broja porodjaja carskim rezom u Sjedinjenim Državama.

Istovremeno, u nedavno objavljenom globalnom istraživanju, koje je sprovela Svetska zdravstvena organizacija, navodi se da se skoro svaka četvrta žena u Aziji poradja carskim rezom. Organizacije za zaštitu ljudskih prava kažu da se carski rez izvodi suviše često, izlažući žene i bebe riziku ozbiljne hirurške operacije.

Lajka Ahmed nedavno se doselila u Sjedinjene Države iz Britanije. Ona je trudna sa svojim drugim detetom i nada se da će imati vaginalni porodjaj ali je zabrinuta u vezi sa tim. Neke od njenih prijateljica žalile su se da se američki lekari prebrzo opredeljuju za hiruršku intervenciju.

Rodila sam svoju ćerku u Engleskoj, gde se carski rez ne odobrava osim ako nema drugog načina i ako ste u situaciji opasnoj po život“, kaže Ahmed.

Njena bojazan nije bez osnova. Tokom 2007, svaka treća beba rodjena u Sjedinjenim Državama doneta je na svet carskim rezom. To je više nego u većini razvijenih zemalja.

U zemljama u razvoju, broj porodjaja carskim rezom takodje je u porastu. Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, u Aziji se svako četvrto dete radja carskim rezom. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da samo 15 odsto porodjaja zahteva carski rez. Ali, neki lekari u Sjedinjenim Državama kažu da moraju da budu veoma oprezni.

U ovom društvu sklonom tužbama, ne želite da imate loš ishod“, objašnjava akušerka Mutahar Fauzija.

Svaka treća beba u SAD 2007. rodjena je carskim rezom
Svaka treća beba u SAD 2007. rodjena je carskim rezom

Doktorka Fauzija ima akušersku ordinaciju u Virdžiniji. Ona kaže da bi lekari trebalo da prestanu da izvode carski rez bez medicinskih razloga zbog rizika po majku, koji se sa svakim carskim rezom povećava. Materica može da pukne i izazove fatalno krvarenje. Ponovljeni carski rezovi takodje mogu da uzrokuju abnormalnosti u plodovoj vodi koja hrani fetus tokom trudnoće.

Doktorka Fauzija kaže da se prošle godine 86 odsto njenih pacijentkinja porodilo vaginalno i dodaje da neki lekarski zahvati povećavaju verovatnoću da će se pribeći carskom rezu.

Ako izazovete pucanje membrana, završićete u većini slučajeva sa carskim rezom. Zato sam počela da pravim manje karličnih pregleda jer ako su membrane netaknute, glava se okreće. Ali to može da potraje. Jednom sam čekala osam sati posle pune dilatacije i moja pacijentkinja je imala normalan porodjaj“, ističe ona.

U Sjedinjenim Državama postoji još jedan razlog zbog kojeg se sve više žena poradja carskim rezom. Mnoge odlažu radjanje do svojih tridesetih ili četrdesetih godina kada je mnogo teže poroditi se vaginalno. Ali najveći broj zahteva za carskim rezom dolazi od žena u dvadesetim.

Doktorka Fauzija kaže da se trudi da ostane staložena kada su njene pacijentkinje u bolovima i kada traže od nje da uradi carski rez. Višnu Prija rodila je svoje prvo dete vaginalno. Ona kaže da je to najverovatnije zato što njena lekarka nije izgubila strpljenje.

Čekala je veoma dugo i samo je govorila da guram bebu, i na kraju sam se normalno porodila“, prenosi svoja iskustva Višnu.

Organizacija Amnesti internešnal smatra da porast broja porodjaja carskim rezom predstavlja krizu u zdravstvenoj zaštiti majki. Amnesti veruje da bi predsednik Obama trebalo da preduzme neku vrstu akcije.

Pozivamo predsednika Obamu i sekretraku za zdravstvo Ketlin Sibelijus da otvore kancelariju za zdravlje majki koja bi sastavila uputstva na osnovu postojećih dokaza, kako ne bismo imali dvostruko veći broj porodjaja carskim rezom nego što preporučuje Svetska zdravstvena organizacija“, navodi predstavnik Amnesti Internšnel Samir Dosani.

Na panelu koji su organizovali američki Nacionalni instituti za zdravstvo rečeno je da bi broj porodjaja carskim rezom trebalo da se smanji, ali nisu izdata nikakva posebna uputstva.

XS
SM
MD
LG