Linkovi

Raste prodaja automobila u SAD


Prošlog meseca u Americi je porasla prodaja automobila, čak i neekonomičnih, kakav je ovaj Ševrolet Kamaro ZL1

Prodaja automobila u Sjedinjenim Državama naglo je porasla prošlog meseca. Najviše vozila prodala su dva najveća svetska proizvođača - američki Dženeral motors i japanski Tojota, ali su i drugi proizvođači zabeležili veliku potražnju.

Prošli mesec bio je najbolji za auto dilere od avgusta 2009, kada je prodaja bila podstaknuta državnim programom "keš za starudiju". Auto analitičar Džordž Magliano kaže da je prodaja u Americi u februaru skočila za 27 odsto.

"Ostvarili smo to sa manje popusta i višim cenama. I prosek vozila je bolji, jer su se više prodavali skuplji nego jeftiniji modeli", kaže Magliano.

Dži-em, koji se prošle godine izvukao iz bankrotstva, najbolji je sa povećanjem prodaje od 46 odsto. Tojota, koja je pretrpela udarac zbog masovnog opoziva, prodala je 42 odsto više automobila.

Ford, jedini koji je odbio državnu pomoć, prodao je 14 odsto više, samo jedan procenat više od Krajzlera, koji bi do kraja godine trebalo da postane deoničarska kompanija.

Analitičar prodaje Forda, Džordž Pipas, pripisuje to većem poverenju potrošača i većoj potražnji.

"Kupci su se dve godine snebivali odlažući kupovinu automobila. Činjenica je da su vozila i kamioneti na putevima sada stariji od 10 godina, što je istorijski rekord. Zbog toga već počinjeno da vidimo kako kupci menjaju ta vozila za nova", kaže Pipas.

Ali skok bi mogao da bude privremen. Investitori strahuju da bi rast cena nafte zbog nemira u Libiji mogao da uspori oporavak, ostavljajući kupce sa manje para za kupovinu kola. Ali Džordž Magliano kaže da bi više cene goriva mogle da doprinesu prodaji.

"Sa višim cenama goriva neki će želeti da kupe štedljivije vozilo, možda ne hibridni ili električni auto, već benzinski koji je za 25 do 30 odsto štedljiviji od onih pre tri-četiri godine", kaže Mangliano.

Stručnjaci kažu da su prodaju podstakli jeftiniji lizing i lakše dobijanje kredita. Na osnovu prošlomesečne prodaje, ovogodišnja prodaja u Americi mogla bi da premaši 13 miliona vozila.

XS
SM
MD
LG