Linkovi

Berza u usponu uprkos manjoj potrošnji u SAD


Maloprodaja u Sjedinjenim Državama pala je za pola procenta u junu i tako pružila nove dokaze o tome da će američki ekonomski oporavak usporiti u drugoj polovini godine. Međutim, manja potrošnja od očekivane po svemu sudeći nije mnogo uticala na Volstrit. Investitori su oduševljeno primili vesti o tome da su neke američke kompanije ostvarile značajno veće prihode nego što su se nadale.

Drugi mesec zaredom potrošnja na malo je opala u junu pošto su se Amerikanci posvetili štednji, usled visoke stope nezaposlenosti i i dalje oslabljenog tržišta nekretnina. Investitori su međutim imali razloga za slavlje.

Industrijski indeks Dau Džons zabeležio je najduži niz pozitivnih dana od aprila, pre svega zahvaljujući sjajnim vestima o zaradama koje su tokom nedelje objavili proizvođač aluminijuma „Alkoa“ i železnički gigant „Ce-eS-eX“.

Juče je došao red na tehnološki sektor, s obzirom da je proizvođač kompjuterskih čipova „Intel“ prijavio zaradu od 10,8 milijardi dolara – svoj najveći kvartalni profit u više od deset godina. Finansijski direktor „Intela“ Stejsi Smit kaže:

"Ono što vidimo sada jste da kompanije investiraju u tehnologiju, i pružaju tu tehnologiju svojim zaposlenima jer ih to čini produktivnijim i msnajuje troškove. Mislim da je to ono što stimuliše tržište u ovom trenutku".

Intelov rekordni profit doprinosi ublažavanju strahova da bi američka privreda mogla ponovo da zapadne u recesiju. Iako se bori sa najslabijim rejtingom u javnosti od dolaska na vlast, adminsitracija Baraka Obame tvrdi da je ekonomski oporavak i dalje na dobrom putu. Potpredsednik Džozef Bajden izjavio je da vladin paket pomoći od 800 milijardi dolara već sačuvao tri miliona radnih mesta.

"Objavili smo izveštaj koji kaže da je bruto nacionalni proizvod između 2,7 i 3,2 odsto viši zbog jedne jedine stvari – plana za stimulaciju privrede. Drugačije rečeno, verovatno ne bi ni bilo rasta da ga nismo usvojili".


Uprkos prvobitnom velikom rastu usled usvajanja stimulativnog paketa pomoći, američki ekonomisti predviđaju sporiji rast američke ekonomije u drugoj polovini godine – nedovoljan da bi se smanjila nezaposlenost, koja trenutno iznosi oko 10 odsto. Analitičarka TV mreže ABC Melodi Hobson kaže da će veći prihodi kompanija prijavljeni ove nedelje stimulativno uticati na američku ekonomiju.

"Moraće taj profit ili da podele svojim deoničarima, zapsole više ljudi, investiraju ili potroše, ili kupe kompanije. Sve to je pozitivno. Ne mogu da čuvaju gotovinu zauvek".

Uprkos ohrabrujućim izveštajima o profitima, akcije na američkoj berzi doživele su pad tokom jučerašnjeg popodneva, pošto je američka Centralna banka umanjila svoju prognozu rasta američke ekonomije – navodeći kao glavni razlog slabiju potrošnju od očekivane.

XS
SM
MD
LG