Linkovi

Aung San Su Ći u poseti Tajlandu


Aung San Su Ći, koristi prvu posetu inostranstvu u 24 godine da pruži podršku siromašnim burmanskim sezonskim radnicima u Tajlandu

Dugogodišnja demokratska liderka u Burmi, Aung San Su Ći, koristi prvu posetu inostranstvu u 24 godine da pruži podršku siromašnim burmanskim sezonskim radnicima u Tajlandu.

Liderka opozicije u Burmi danas se obratila hiljadama okupljenih koji su preplavili jednu usku ulicu u pokrajini Samut Sakhon, južno od Bankoka, gde su se mnogi burmanski radnici naselili da bi pobegli od višedecenijske loše uprave u njihovoj zemlji.

Govoreći sa balkona centra jedne mesne zajednice Aung San Su Ći je rekla okupljenima da će učiniti sve da pomogne migrantima, koji su nosili transparente sa parolama „Oslobodite Burmu“ i „Želimo da idemo kući“.

Jedan od migranata, Usau Tengku, rekao je kako se nada da će njena poseta ublažiti muke mnogih u njegovoj zajednici, koji rade manuelne poslove za malu nadnicu i koji su ponekad predmet preprodaje ljudi ili drugih vrsta eksploatacije.

Aung San Su Ći je juče doputovala u glavni grad Tajlanda, gde joj je dobrodošlicu poželeo ogromni broj novinara i sledbenika, uzvikujući „Majko Su“ na medjunarodnom aerodromu u Bankoku.

Tokom posete ona će se sastati sa tajlandskim premijerom Jinglukom Šinavatrom i obratiti se Svetskom ekonomskom forumu za istočnu Aziju. Takodje će se sastati sa desetinama izbeglica koje su pobegle od konflikta u burmanskoj pograničnoj regiji.

Ova medjunarodna poseta dobitnice Nobelove nagrade za mir smatra se za važan momenat u procesu političke reforme u Burmi, koja je počela prošle godine kada su vojni upravljači u toj zemlji predali vlast nominalno civilnoj vladi.
XS
SM
MD
LG