Linkovi

Kritike izbora u Burmi


Prebrojavanje glasova nakon izbora u Burmi

Vojna vlada Burme je održala prve izbore posle 20 godina, ali opozicione partije optužuju za rasprostranjene prevare, a velike svetske sile tvrde da glasanje nije bilo ni slobodno ni pošteno.

Nekoliko sati posle zatvaranja biračkih mesta, burmanski vojni lideri nisu saopštili podatke o izlaznosti niti vreme objavljivanja rezultata. U izveštajima iz trgovačke prestonice Ranguna, navodi se da je izlaznost, po svemu sudeći, bila mala i da je na ulicama kojima su patrolirale policijske patrole vladao mir. Vojna hunta je većini stranih novinara i međunarodnih posmatrača zabranila da prate izbore.

Stigla je vest da su vlasti uhapsile japanskog novinara koji je iz Tajlanda doputovao u Mjavadi, na jugoistoku zemlje, da izveštava o izborima. Burmanskim Ustavom, četvrtina mesta u nacionalnom parlamentu je rezervisana za vojnu huntu koja vlada zemljom već pet decenija.

Američki predsednik Barak Obama i britanski ministar inostranih poslova Vilijem Hejg, u svojim izveštajima su istakli da izbori nisu bili ni slobodni ni pošteni. Tokom boravka u Mumbaju, američki predsednik je rekao da se narodu Burme već dugo uskraćuje pravo da odlučuje o sopstvenoj sudbini.

XS
SM
MD
LG