Linkovi

Izbori u Burmi


Pristalice liderke burmanske borbe za demokratiju, Aung San Su Ći, kažu da je ona na današnjim izborima osvojila mesto u Donjem domu burmanskog parlamenta.

Pristalice liderke burmanske borbe za demokratiju, Aung San Su Ći, koja je protekle dve decenije po naređenju vojnih vlasti provela pretežno u kućnom pritvoru, kažu da je ona na današnjim izborima osvojila mesto u Donjem domu burmanskog parlamenta.

Njena Nacionalna liga za demokratiju je ubrzo posle zatvaranja biračkih mesta saopštila da je dobitnica Nobelove nagrade za mir u pirinčanom regionu na jugu zemlje ubedljivo pobedila dva suparnička kandidata. Nacionalna liga za demokratiju je istakla kandidate u 45 okruga, ali kasno večeras rezultati još nisu bili poznati.

Održavanje izbora je pratio mali broj posmatrača iz Evropske unije i država na jugoistoku Azije, ali je posmatračima dato svega nekoliko dana za pripreme, tako da su neki od njih izjavili da se osećaju kao gledaoci, a ne posmatrači glasanja. Sjedinjene Države i funkcioneri Evropske unije nagoveštavaju mogućnost ukidanja nekih sankcija uvedenih vojnom režimu, ako se pokaže da su današnji izbori bili slobodni i pošteni.

XS
SM
MD
LG