Linkovi

Budva: Tužilac predlaže pritvor


Budva: Tužilac predlaže pritvor
Budva: Tužilac predlaže pritvor

Specijalni tužilac predložiće istražnom sudiji Višeg suda u Podgorici da se odredi pritvor svim osumnjičenim osobama u slučaju "Zavala" zbog sumnje da bi boravkom na slobodi ometali tužilačku istragu, saopštilo je večeras Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore.

Ističe se da se osumnjičenima stavlja na teret krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora od deset godina, koje je posebno teško zbog načina izvršenja i njegovih posljedica.

"Prema ocjeni tužioca, postoje izuzetne okolnosti koje ukazuju da bi njihovo pušanje na slobodu dovelo do ozbiljnije prijetnje očuvanju javnog reda i mira",
navodi se u saopštenju Vrhovnog državnog tužilaštva.

Podsjeća se da je Tužilaštvo pokrenulo krivični postupak protiv 11 osoba i da je zatraženo odobrenje za krivično gonjenje jednog poslanika.

"Odluka je uslijedila nakon ocjene da podaci i dokazi predstavljaju valjanu osnovu da su ova lica izvršila krivična djela - zloupotreba službenog položaja, zloupotreba službenog položaja pomaganjem i podstrekavanjem, zloupotreba ovlašćenja u privredi i utaje poreza i doprinosa", piše u saopštenju.

Navodi se da je realizacija odluke tužilaštva počela juče kada je Uprava policije, po zahtjevu tužioca, lišila slobode osumnjičene i dovela ih radi saslušanja Specijalnom tužiocu.

Za to vrijeme, blizu hiljadu građana protestvovalo je danas popodne ispred zgrade Opštine Budva, povodom hapšenja gradskih rukovodilaca Rajka Kuljače, Dragana Marovića i saradnika i zatražili njihovo puštanje i odbranu pred pravosudnim organima sa slobode.

Budva: Tužilac predlaže pritvor
Budva: Tužilac predlaže pritvor

"Godinama smo se okupljali da slavimo pobjede naše Demokratske partije socijalista, državnost Crne Gore i vijorili barjacima pobjede. Na žalost, čelni ljudi Budve, koji su bili na čelu tih pobjeda, danas nijesu sa nama", rekao je predsjednik budvanskog odbora DPS-a Boro Lazović.

On je kazao da se ovi funkcioneri nalaze tamo "gdje niko od nas, kao ni oni, niti niko njihov, nije mislio da se mogu naći".

"Privedeni su na način, koji je neprimjeren i nezabilježen u istoriji Budve. Lišeni su slobode na najneljudskiji i nasramotniji način, u kome je zgaženo njihovo dostojanstvo", ocijenio je Lazović.

On je istakao, da "vjeruju u njihove čelne ljude, u pravdu države i ne sumnjaju u pošteni sudski proces i odluke".

"Ali smo protiv gaženja onih, koji su mnogo uradili za ovaj grad i državu. Protiv smo onih koji misle da lisice na ruke mogu staviti svakome kome oni žele", kazao je Lazović.

"To građani Budve više neće dozvoliti", rekao je Lazović i upitao kome je sve ovo trebalo.

On je zatražio da se Kuljača, Marović i njihovi privedeni saradnici puste i brane sa slobode, kako su, kao je rekao, i zaslužili.

Budva: Tužilac predlaže pritvor
Budva: Tužilac predlaže pritvor

A bivši predsjednik Državne zajednice SCG Svetozar Marović, koji je potpredsjednik Vlade u ostavci i drugi čovjek Demokratske partije socijalista, oglasio se izjavom za javnost, postovljenoj na zvaničnom veb sajtu Vlade Crne Gore, u kojoj kaže da vjeruje da je, u stvari, on "politička meta" i traži da bude priveden i osuđen "po kratkom postupku".

Svetozar Marović kaže da podržava "aktivnosti da budemo svi jednaki pred zakonom, da u borbi protiv korupcije i kriminala krivi odgovaraju, a nevini budu nevini, dok se ne dokaže njihova krivica".

"Vjerujem da o tome vode računa oni koji i lično i institucionalno odlučuju o slobodama, pravima i životima ljudi. Vjerujem, da u našoj sredini s pojačanom sviješću o tome vode računa odgovorni za odluke, ko je kriv a ko ne, jer teže djelo se čini ako se nepravo okrive ili pod pritiskom javnosti osude i obilježe, bez presude i odbrane, pojedinci, čitave porodice i gradovi", kaže Marović u izjavi na zvaničnom veb sajtu Vlade Crne Gore.

XS
SM
MD
LG